19 november gratis webinar In gesprek met je puber over alcohol en drugs

16 november 2020

Kinderen kopiëren het gedrag van hun ouders. Daarvan zijn veel ouders zich bij veel zaken al bewust. Voorbeeldgedrag speelt dus ook een belangrijke rol bij het drinken van alcohol. Kinderen die hun ouders vaak zien drinken, nemen zelf eerder hun eerste biertje en drinken op latere leeftijd te veel en te vaak. Kortom: zien drinken, doet drinken.

Invloed ouders
Maar dan is er dus ook goed nieuws! Ouders en opvoeders hebben meer invloed dan zij misschien denken op hun kinderen. Het voorbeeldgedrag van ouders doet ertoe: goed voorbeeld door geen alcohol drinken in het bijzijn van je kind(eren) doet goed volgen. En het is goed om met je kind het gesprek aan te gaan over alcohol en drugs.

Cijfers over Westfriesland 
In Westfriesland is de gemiddelde leeftijd waarop kinderen beginnen met drinken nu 15 jaar. Dat is simpelweg te vroeg. En 23% van de kinderen van 14, 15 en 16 jaar zijn bingedrinkes; zij drinken meer dan 5 glazen op een avond. Bovendien blijkt dat 59% van hun ouders alcoholgebruik goedkeuren of er niets van zeggen. Daar is dus zeker nog ruimte voor verbetering.

Webinar op 19 november
In Control of Alcohol & Drugs en Brijder Jeugd organiseren op donderdag 19 november een webinar voor ouders uit Westfriesland. Daar wordt besproken wat de effecten zijn van alcohol- en drugsgebruik op het puberbrein, hoe je het gesprek aan kunt gaan met je kind over alcohol en drugs, en je kunt vragen stellen. De webinar begint om 19:00 uur en  is gemakkelijk online te volgen. Aanmelden kan via deze link.

In Control of Alcohol & Drugs
In Control of Alcohol & Drugs is een samenwerkingsprogramma van de 17 gemeenten van Noord-Holland Noord, GGD Hollands Noorden, Veiligheidsregio NHN, LINK, Brijder Jeugd en GGZ. Het programma ‘is gericht op het voorkomen en terugdringen van het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren in Noord-Holland Noord.