Terug naar het overzicht

Koninklijke onderscheiding voor Gerard Poelwijk

Foto: Harrie Kusters

Vandaag, maadag 9 oktober, is Gerard Poelwijk benoemd tot Lid in de orde van Oranje Nassau. Hij kreeg de Koninklijke Onderscheiding thuis uitgereikt door burgemeester Ronald Wortelboer. Gerard is ernstig ziek en daarom is de onderscheiding met spoed aangevraagd.

Hieronder de verdiensten van Gerard Poelwijk (24-04-1947):

  • Vrijwilliger bewonersvereniging Broekerschans (2000 tot heden)
  • Bestuurslid en secretaris Historische Vereniging Oud Stede Broec (2008 tot heden)
  • Bestuurslid Stichting Niet door ’t Lint (2008 tot heden)
  • Vrijwilliger, hulp voor Afghaanse gevluchte familie (2011 tot 2018)
  • Redacteur/corrector jaarboek Vereniging Oud Enkhuizen (2011 tot 2022)
  • Diverse activiteiten (1972 tot heden)

Gerard Poelwijk is zijn hele leven al maatschappelijk actief, maar liefst 50 jaar! Tijdens zijn studie gaf hij onderwijs aan analfabeten. Hulp bieden aan de medemens die extra hulp kan gebruiken komt als rode draad naar voren in zijn activiteiten. Hij zette zich volop in bij de historische verenigingen en hij heeft meerdere keren het initiatief genomen voor een goed woonklimaat. Hij heeft een grote maatschappelijke verantwoordelijkheid en neemt op veel vlakken het voortouw. Altijd vanuit de bescheidenheid op de achtergrond.

Tijdens zijn werkende leven als docent deed hij meer dan lesgeven, hij organiseerde o.a. jarenlang de fancy fair voor het goede doel, en maakte jonge mensen ook bewust van de andere waarden in het leven. Buiten school begeleide hij (zonder vergoeding) meerdere buitenlandse mensen met onder andere taalcursussen.

Gerard Poelwijk heeft vele jaren werk verricht als secretaris van de historische vereniging Oud Stede Broec en zette daarmee de vereniging binnen Stede Broec meer op de kaart. Samen met de nieuwe voorzitter heeft hij de afgelopen dertien jaar het beleid van de vereniging bepaald. Zijn ideeën over de structuur van het verenigingsarchief maakten dat dit voor iedereen veel toegankelijker is geworden.

Gerard heeft een verbindende rol gespeeld in de vereniging van bijna duizend leden. Iemand die veel op de achtergrond doet, deed en gedaan heeft op veel fronten.