Terug naar het overzicht

Strijden of snitchen: Ben jij voorbereid op criminaliteit?

Om jongeren bewust te maken van signalen en hen weerbaar te maken tegen de verleiding van criminaliteit ontwikkelde STRDR de serious game ‘Strijden of Snitchen’. Het spel maakt op praktische wijze duidelijk hoe op het eerste gezicht kleine onschuldige keuzes het verschil kunnen maken tussen het wel of niet terechtkomen in bepaalde situaties en de criminaliteit. Om die reden schonk burgemeester Ronald Wortelboer het spel tijdens de landelijke Week van de Veiligheid aan Frank Musman en Joost Lieshout, jongerenwerkers in Stede Broec.

De jongerenwerkers kunnen het spel inzetten tijdens hun werk met jongeren uit de kernen van Stede Broec. Burgemeester Wortelboer speelde het spel met jongeren van Inventas. Ronald Wortelboer: “Jongeren krijgen meer dan ooit te maken met allerlei dilemma’s en verleiding tot de criminaliteit. Het begint vaak onschuldig. Het kan aantrekkelijk zijn om even makkelijk en snel veel cash te verdienen maar dit kan grote gevolgen hebben voor de toekomst. Het is belangrijk om jongeren bewust te maken van de signalen zodat ze die herkennen en weten hoe ze daarmee om moeten gaan. Dit interactieve spel sluit goed aan bij hun belevingswereld en draagt, samen met de begeleiding van een jongerenwerker, bij aan de weerbaarheid in dat soort moeilijke situaties. Als burgemeester vind ik het belangrijk om in te zetten op preventie en jongeren hiervan bewust te maken.”

Straattaal
Snitchen (verraden) is een term die steeds meer leeft onder de jeugd. Snitch jij een vriend of vriendin dan ben je een verrader en wil niemand meer iets met je te maken hebben. Maar wat als een vriend of vriendin een mes op zak draagt of drugs verkoopt? En geef je je banknummer aan iemand om even een groot bedrag op te laten storten waarvan je daarna een deel mag houden? Voor jongeren zijn dit dilemma’s: snitch ik of zwijg ik om een goede relatie te behouden en ga ik er zelf actief aan mee doen?

Op waarheid gebaseerd
Het spel is ontwikkeld door STRDR, een organisatie van jeugdigen met een verleden in detentie of jeugdzorg plus. Het is een interactief spel dat aansluit bij de belevingswereld van jongeren en maakt de gevolgen van verkeerde keuzes op een laagdrempelige manier bespreekbaar. De game bestaat uit kaarten met stellingen en een bordspel waarbij 4 waargebeurde levensverhalen van jongeren aan bod komen die vanwege bepaalde keuzes in het criminele circuit terecht kwamen. De spelers komen voor dezelfde dilemma’s te staan; welke keuzes maken zij? Zo ervaren de spelers hoe makkelijk en snel je in de criminaliteit kan belanden.