Energietip: kies voor een slimme thermostaat

5 februari 2019

Een slimme thermostaat kan helpen om uw huis energiezuinig te verwarmen en stemt de verwarming automatisch af op uw gedrag.

Hij is voorzien van handigheidjes die de bediening makkelijker maken en helpen om energie te besparen. U hoeft bijvoorbeeld niet meer zelf de klok te programmeren en kunt de verwarming op afstand bedienen. Sommige slimme thermostaten kunnen net als energieverbruiksmanagers inzicht geven in uw energieverbruik. Ze lezen de meterstanden van de slimme meter automatisch uit.

Besparen met een slimme thermostaat
Door uw huis slim te verwarmen kunt u flink besparen op uw energierekening. Vindt u het prettig om daar zelf niet te veel over te hoeven nadenken? Neem dan een slimme thermostaat, die maakt verwarmen zonder te verspillen een stuk makkelijker. In een gemiddelde woning met bewoners die hun huis nog niet bewust zuinig verwarmen, kan een slimme thermostaat 22 procent besparen aan gas voor verwarming.

Gaat u zelf al zuinig met uw verwarming om? Of is uw woning goed geïsoleerd? Dan zal een slimme thermostaat weinig besparing opleveren. Iemand die zuinig verwarmt kan met een gewone klokthermostaat evenveel en soms zelfs meer besparen dan een slimme thermostaat. Een slimme thermostaat biedt wel meer gebruiksgemak.

Overzicht slimme thermostaten
Ben je benieuwd welke slimme thermostaten er allemaal zijn? Op www.milieucentraal.nl  is hiervan een overzicht te vinden

Gratis en onafhankelijk advies nodig?
Wilt u meer weten over het energiezuinig, comfortabel en duurzaam maken van uw woning? Neem dan contact op met de helpdesk van het duurzaam bouwloket.

Duurzaam Bouwloket wordt door gemeenten ingezet om bewoners verder te helpen met gratis, professioneel en onafhankelijk advies.