Herdenken op 4 mei: na 75 jaar vrijheid

Herdenken en corona

In 2021 staan wij stil bij 76 jaar Vrijheid. Vanwege de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus is het niet mogelijk met elkaar op 4 mei een herdenking te houden bij onze oorlogsmonumenten. Wij vragen alle inwoners van Stede Broec onze verbondenheid te tonen door thuis 2 minuten stil te zijn en de slachtoffers te gedenken.

Oorlogsmonumenten vertellen

Oorlogsmonument BovenkarspelJuist in deze coronacrisis beseffen we nog meer wat vrijheid voor ons betekent. Oorlogsmonumenten leggen de verbinding naar vrijheid, tolerantie en respect voor elkaar. Ze houden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend.

 

Filmpje oorlogsmonument Truus Menger

Achter oorlogsmonumenten en oorlogsgraven gaan veel verhalen schuil. Verhalen van ooggetuigen. Of van de nabestaanden van onze oorlogshelden. Verhalen die we niet mogen vergeten en moeten doorvertellen aan de jeugd.

In 2014 heeft Peter Sasburg de film ‘Oorlogsmonumenten vertellen’ gemaakt. De film toont het verhaal van Truus Menger. In de Tweede Wereldoorlog vormde Truus samen met haar zus Freddie en Hannie een onderdeel van het verzet. Truus vertelt in de film het verhaal achter haar oorlogsmonument in Bovenkarspel.  Ook is te zien hoe Truus Menger aan leerlingen van basisscholen en het Martinuscollege (voortgezet onderwijs) bevlogen haar levensverhalen verteld. 

Bekijk de video met Truus Menger op YouTube

Truus Menger was inwoonster van Stede Broec. Zij overleed in 2016 op 92-jarige leeftijd.

Copyrights van de gefilmde verhalen: Uitgeverij Peter Sasburg, Midwoud.