- alle kinderen die in Nederland wonen of hier lang verblijven, zijn vanaf hun vijfde jaar leerplichtig
- dit staat beschreven in de leerplichtwet1969
- de kinderen moeten verplicht naar school
- de volledige leerplicht eindigt aan het eind van het schooljaar waarin een jongere zestien jaar wordt
Kwalificatieplicht
Wanneer de leerplicht is afgelopen geldt de kwalificatieplicht. Dit betekent dat jongeren tot hun achttiende jaar verplicht zijn onderwijs te volgen als zij nog niet in het bezit zijn van een startkwalificatie. Een startkwalificatie is een havo- vwo-diploma of een MBO diploma op minimaal niveau 2.
Extra verlofaanvragen
Er kunnen redenen zijn waarom een kind niet naar school hoeft, bijvoorbeeld godsdienstige verplichtingen of belangrijke familiegebeurtenissen, zoals een bruiloft of een begrafenis. U kunt hiervoor schriftelijk extra verlof aanvragen. Een aanvraag voor één of meer dagen heet een 'aanvraag extra verlof'.
- extra verlof moet u altijd schriftelijk aanvragen (met opgave van reden) bij de directeur van de school
- aanvraagformulieren kunt u krijgen bij de school
- over aanvragen van verlof van minder dan 10 dagen beslist de schooldirecteur
- aanvragen van meer dan 10 dagen legt de schooldirecteur voor aan de leerplichtambtenaar
- de school is verplicht om u schriftelijk op de hoogte te stellen van het besluit
pdf Informatie over aanvragen verlof buiten de schoolvakanties (PDF, 240.47 KB)Bestand voorlezen
Leerplicht rechten & plichten
Ouders en verzorgers moeten zich houden aan de leerplichtwet1969. Zij zijn verplicht hun kind in te schrijven op een school en zijn er verantwoordelijk voor dat hun kind deze school dan ook bezoekt. Leerplicht is ook een leerrecht, want ieder kind in Nederland heeft recht op onderwijs. Als ouder bent u ervoor verantwoordelijk dat uw kind elke schooldag naar school gaat. Vanaf 12 jaar zijn de jongeren ook zelf verantwoordelijk voor geregeld schoolbezoek.
Ongeoorloofd verzuim
Op het moment dat er sprake is van vermoedelijk ongeoorloofd verzuim, is de school verplicht dit te melden bij de leerplichtambtenaar. Op dat moment zal de leerplichtambtenaar de leerling en de ouders/ verzorgers uitnodigen voor een gesprek en het verzuim onderzoeken.
Uitzonderingen en vrijstelling
Wanneer uw kind lange tijd niet naar school kan vanwege lichamelijke of psychische problemen, kunt u een beroep doen op vrijstelling van de leerplicht bij de leerplichtambtenaar. Hij schakelt een arts of psycholoog in om te beoordelen of uw kind vrijstelling krijgt.
Bel voor een afspraak