Startbijeenkomst 'ik wil meedoen'

10 september 2019

Gisteren, in de week van de Alfabetisering, is de campagne ‘Ik wil meedoen’ gestart in de gemeente Stede Broec. Wethouder Lydia Groot nam in de Westfriese Bibliotheek in Bovenkarspel de kleurrijke brievenbus officieel in gebruik door er een ‘Ik wil doen’-formulier in te posten. Zij wil meedoen door iemand te helpen met de Nederlandse taal.

Leren en doen
Met de campagne ‘Ik wil meedoen’ wil Vrijwilligerspunt mensen in West-Friesland op een laagdrempelige manier bewegen (actiever) mee te doen aan de maatschappij. Dat kan door te leren en door te doen. Voor beide is een aanmeldformulier ontwikkeld.

Het ‘Ik wil leren’-formulier richt zich op mensen die actiever mee willen doen aan de maatschappij, maar daarvoor de benodigde (basis)vaardigheden onvoldoende beheersen.

Het ‘Ik wil doen’-formulier is speciaal voor diegenen die iets willen betekenen voor de maatschappij. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te doen, door een activiteit te organiseren voor de buurt, of door anderen te ontmoeten.

De afdeling Taalhuis van Vrijwilligerspunt draagt zorg voor de verwijzing naar het juiste traject. Dat kan binnen de afdeling Taalhuis zijn, of bij een van de partners van Vrijwilligerspunt in West-Friesland zoals scholen, bibliotheken en welzijnsorganisaties.

Helpen met de Nederlandse taal
Wethouder Lydia Groot is blij met deze campagne: “Ons verenigingsleven drijft op vrijwilligers. Zonder hen zou onze samenleving instorten. Een initiatief als dit is heel goed om nog meer mensen en organisaties te kunnen helpen. Niet alleen mensen met een hulpvraag, maar ook mensen die iets willen doen voor een ander. Wij zijn in de gemeente heel actief met analfabetisering en met eenzaamheid. Deze campagne sluit daar perfect op aan.”

Lydia wil zelf ook meedoen, namelijk door ‘te doen’: “Als meisje van vijf jaar wilde ik al heel graag lezen en schrijven, maar toendertijd was je met vijf jaar nog te jong. Ik kon niet wachten tot ik daarmee mocht beginnen! Zo leuk vond ik het.  Daarom grijpt het me aan dat er mensen zijn die niet kunnen lezen en schrijven. Ik heb daarom op het ‘Ik wil doen’-formulier ingevuld dat ik iemand wil helpen met de Nederlandse taal. Dat mag een volwassene of een kind zijn, dat maakt mij niet uit.”

Drie maanden in de bibliotheek
De brievenbus zal drie maanden in de Westfriese Bibliotheek in Bovenkarspel blijven staan. Daarna zal er weer een andere locatie binnen West-Friesland worden gekozen. Op donderdag 12 september wordt er ook een brievenbus geplaatst in de Westfriese Bibliotheek in Hoogkarspel. Dan zal Wethouder Dirk te Grotenhuis van de gemeente Drechterland de brievenbus officieel in gebruik nemen. De brievenbus zal daar ook drie maanden blijven staan.