Toerisme en (culturele) activiteiten

Er valt veel te genieten in het mooie Stede Broec!
In Bovenkarspel ligt het natuur- en recreatiegebied het Streekbos. Daarnaast ligt ten noorden van Lutjebroek natuurgebied de Weelen, een zeer waterrijk gebied. Beide gebieden zijn met elkaar verbonden: het fietspad dat ligt tussen de Weelen en de waterberging met aangrenzend land- en tuinbouwgebied sluit aan op fietspaden in het Streekbos.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Harrie Kusters

Recreatiegebied Het Streekbos
In het Streekbos is een recreatiemeer, speeltoestellen, een klimpark en een mountainbikeroute van zo’n 3,4 kilometer. Kom ontspannen genieten van rust en natuur op het blotevoetenpad vlakbij het Streekbos!

Wandelroutes
Trek de wandelschoenen aan en plan een afwisselend rondje. In het Streekbos zijn wandelroutes van verschillende lengtes die ook aan elkaar te knopen zijn.

Rondje Weelen of over de dijk naar Enkhuizen
Wilt u een langere wandeltocht maken? Loop dan een rondje door De Weelen of richting Enkhuizen over de dijk. Het uitzicht over de voormalige Zuiderzee is altijd wisselend en verveelt nooit!

Watersport
Voor watersporters en schaatsers zijn er volop mogelijkheden in het stelsel van oude en nieuwe sloten, zowel in het buitengebied van Stede Broec als in de bebouwde kom. De kust van het Markermeer (het deel van het IJsselmeer ten zuiden van de dijk Enkhuizen-Lelystad) biedt ruimte voor allerlei vormen van recreatie.

Varen
Bent u in het bezit van een bootje? Stede Broec heeft een buiten- en een binnenhaven, waar eigenaren van boten en bootjes graag aanleggen. Het binnenhaventje, De Kolk, wordt ook wel Broekerhaven genoemd.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Harrie Kusters

Overhaal
In Broekerhaven staat de Overhaal, een elektrische schuitenlift die schepen vanuit het polderwater in het tweeënhalve meter hogere water van het Markermeer tilt. De Overhaal is de enige schuitenlift in Nederland en hij dateert uit 1923. Op mooie zomerdagen maken recreanten er volop gebruik van.

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Harrie Kusters

Varen

  • Stede Broec heeft veel doorvaarbaar en open water
  • tal van vaartochten zijn mogelijk
  • samenwerking gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik voor de veiligheid op het water

Rondje Streekbos of verder

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Harrie Kusters

Richting Enkhuizen vaart u een mooi rondje door het Streekbos of verder richting Medemblik. Met het knooppuntensysteem van het Vaarroutenetwerk Westfriesland maakt u de tocht eventueel langer. Dit vaarroutenetwerk wordt steeds verder uitgebreid en een app is in ontwikkeling. Download de kaart van het vaarroutenetwerk bij het Recreatieschap Westfriesland of haal hem op het gemeentehuis.

Het Streekbos - zwemmen, wandelen, fietsen en mountainbiken
www.streekbos-paviljoen.nl

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Harrie Kusters
pdf Spelregels varen (PDF, 272.04 KB)Bestand voorlezen

Verblijfsaccommodaties
Overnachten kan ook prima in onze gemeente. Een boerderijcamping biedt naast kampeer- en camperplekken accommodatie voor groepen en bijzondere overnachtingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er hotel-restaurants, is er een minicamping in Lutjebroek en een vakantiepark aan het Markermeer in Bovenkarspel en diverse B&B’s.

Monumenten

Stede Broec heeft 3 rijks-archeologische monumenten, 2 provinciale monumenten en 27 gemeentelijke monumenten:

pdf Monumentenlijst Stede Broec (PDF, 104.15 KB)Bestand voorlezen

Hét Postkantoor – multicultureel centrum en theater: http://www.hetpostkantoor.info

Licentie: 
Copyright
Auteur: 
Harrie Kusters

Kijk voor meer informatie over de recreatiemogelijkheden in Stede Broec op www.hollandbovenamsterdam.nl