Trouwen of geregistreerd partnerschap
In Nederland zijn er 2 mogelijkheden om uw relatie met uw partner formeel te regelen, huwelijk of geregistreerd partnerschap.
Huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn gelijkwaardig.
Wanneer melden
Melden van een voorgenomen huwelijk of voornemen tot geregistreerd partnerschap doet u in de gemeente waar de ceremonie plaatsvindt, minimaal 2 weken voor de trouw- of partnerschapsdag. De melding is 1 jaar geldig. Wacht u langer dan 1 jaar dan moet u het opnieuw melden. Meld het dus niet te laat, maar ook niet te vroeg. In Stede Broec maakt u hiervoor een afspraak met de ambtenaar van de burgerlijke stand.
Trouwen of partnerschap in 2018? Vanaf 1 januari 2018 gelden er nieuwe regels. Dan gaat de Wet beperking wettelijke gemeenschap van goederen in. Als u gaat trouwen of partnerschap aangaat is niet meer alles van u samen. Erfenissen en schenkingen vallen er dan buiten. Net als bezittingen en schulden die alleen van u waren. Een notaris kan u advies geven over uw persoonlijke situatie. Zie www.rijksoverheid.nl.
Getuigen
Het is verplicht om getuigen te hebben bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap. U mag 2, 3 of 4 getuigen hebben. Iedereen boven de 18 jaar mag getuige zijn.
Meenemen naar de afspraak
- geldig identiteitsbewijs
- kopie geldig identiteitsbewijs van de getuigen
Naamgebruik
- uw naam verandert niet
- u kunt de naam van uw partner gebruiken
- dit geldt voor beide partners
- regelen in de gemeente waar u woont
- kan vanaf het moment dat u getrouwd bent
Zie ook: Naamgebruik
Voorbeelden:
Mijnheer Oudewater trouwt of gaat geregistreerd partnerschap aan met mevrouw Simons. Beide partners mogen de volgende namen gebruiken:
- Oudewater
- Oudewater-Simons
- Simons-Oudewater
- Simons
Zie Naamgebruik
Meer informatie nodig? Bel dan met de afdeling Dienstverlening op (0228) 510 111