Zonnecertificaten: goed voor het milieu en uw portemonnee

22 juni 2020

Wilt u graag duurzame energie opwekken, maar heeft u geen geschikt dak voor zonnepanelen? Zonnecoöperatie West-Friesland verkoopt zonnecertificaten op twee daken: het dak van DWB Aannemer in Hem en het dak van Interpack in Andijk. Inwoners en kleine bedrijven kunnen zich hiervoor inschrijven.

De verwachte opbrengst per zonnecertificaat ligt rond de 280 kWh per jaar, waarbij de verwachte terugverdientijd uitkomt op minder dan 10 jaar. Per stuk ligt de prijs van een zonnecertificaat rond de € 370,- inclusief BTW. Er is een minimale afname van 2 certificaten met een maximum van 20 per adres. Om de energiebehoefte van een gemiddeld huishouden te voorzien zijn tussen de 10 en 12 zonnecertificaten nodig.

Inschrijven
Inwoners en kleine bedrijven met de postcodes 1606, 1607 en 1616 kunnen zich inschrijven via het inschrijfformulier op de website van de Zonnecoöperatie West-Friesland. De toewijzing van de certificaten verloopt op volgorde van inschrijving. Bij aanmelding moet ook het lidmaatschap van de coöperatie betaald worden. Dit bedrag van € 25,- wordt teruggestort bij beëindiging van het lidmaatschap.

Initiatief van vrijwilligers
De zonnecoöperatie West-Friesland is een initiatief van vrijwilligers. Zij zorgen onder meer voor het beheer en onderhoud van de productie-installaties en het contact met de energiemaatschappij, de belastingdienst en de netwerkbeheerder. Eerder plaatste de coöperatie al zonnepanelen op het dak van brandweergarages in Hoorn, Enkhuizen en Stede Broec. Meer informatie over de coöperatie en de verkoop van de zonnecertificaten in Hem en Andijk  vind je op www.zonnecooperatiewestfriesland.nl.