Zwemwater

20 juli 2020

Wilt u met dit zomerse weer buiten in de natuur zwemmen? Check dan eerst de zwemwater website of de app.

Natuurlijk zwemwater
De temperatuur stijgt langzaam. Heerlijk om dan verkoeling te zoeken langs of in de Noord-Hollandse wateren. Alleen heeft de warmte ook een keerzijde. In natuurlijk water ontstaat makkelijker blauwalg of botulisme. Dus voor wie zwemplannen heeft, check eerst of het veilig is via bijvoorbeeld de Zwemwater App. Bij langdurige warme periodes kan de waterkwaliteit veranderen. Waterschappen meten dagelijks de kwaliteit van het water van officiƫle zwemplekken.

Zuurstof
Warm weer bevordert allerlei natuurlijke processen in het water. Zo neemt de zuurstofgraad af, met zichtbare en onzichtbare gevolgen voor de waterkwaliteit. Bijvoorbeeld vissterfte. Daarnaast groeit in warmer weer de blauwalg sneller. En in stilstaand water dat boven de 20 graden komt, voelt de botulisme-bacterie zich prettig. Al deze gevolgen kunnen gezondheidsklachten opleveren voor mens en dier. Helaas is hier weinig aan kunnen doen, behalve wachten op koeler weer. Maar tot die tijd kunnen zwemmers zich wel goed voorbereiden.

Waar kan ik zwemmen?
Wie wil weten waar het veilig zwemmen is, kan terecht op www.zwemwater.nl. En voor de spontane zwemmers, die bijvoorbeeld tijdens een fietstochtje een verkwikkende duik willen nemen, is er ook de mobiele app 'zwemwater'.

Met deze Zwemwater App kunnen zwemmers precies zien waar ze in hun buurt met een gerust hart een duik kunnen nemen. Daarnaast vertelt de app ook andere handige weetjes, zoals informatie over het aantal parkeerplaatsen, de bereikbaarheid en de aanwezigheid van horecagelegenheden. Via de kaart op de Zwemwater App vindt iedereen snel een veilige buitenzwemplek in de buurt.