Terug naar het overzicht

Onderscheidingen voor vrijwilligers molen Ceres

Johan Ooijevaar en Joop Roersma zijn koninklijk onderscheiden voor hun verdiensten voor de molen ‘Ceres’ en andere werkzaamheden die ze als vrijwilligers hebben verricht. Burgemeester Ronald Wortelboer speldde hun vrijdagochtend de bijbehorende versierselen op.

Daarnaast ontvingen Ton Goede, Arie Ruiter, Robert Rodenburg, Jan Dekker, Martien Kamper, Simon Kamper en Peke de Vries een gemeentelijke onderscheiding voor hun werkzaamheden aan de heropbouw van de monumentale korenmolen, die in 2019 totaal afbrandde.

Na de fatale brand in de oudejaarsnacht van 2019 was de molen grotendeels verwoest. De Ceres leek niet meer te redden. Een grote schok voor de hele gemeente. Maar de heren Ooijevaar en Roersma stonden meteen op en namen het initiatief om de molen te herstellen. Het werd een megaproject: van de financiering van de herbouw en het organiseren en motiveren van vrijwilligers tot het restaureren conform richtlijnen monumenten Molens. Twee jaar lang hebben zij hun ziel en zaligheid gelegd in de herbouw en staken ze zelf ook de handen uit de mouwen. Door hun tomeloze inzet is de molen in een relatief korte tijd weer in zijn oude glorie hersteld. Instructeurs kunnen straks weer lesgeven op molen Ceres, nieuwe molenaars worden opgeleid. Daarmee wordt ook bijgedragen aan het behoud van het immateriële cultureel erfgoed: de molenaar.