Actueel

Maandag 5 december gemeentehuis om 16:00 gesloten

Op maandag 5 december is het gemeentehuis kunt u tot 16:00 bij ons terecht. Het gemeentehuis is vanaf 16:00 gesloten.

Gezocht: Leden voor de Wmo-adviesraad Stede Broec

De gemeente Stede Broec wil haar inwoners betrekken bij zaken die spelen in het sociaal domein. Hierin speelt de Wmo-adviesraad een belangrijke rol. De Wmo-adviesraad Stede broec is een onafhankelijke raad van vrijwilligers; burgers uit Stede Broec.

Begroting 2023:  het ‘huishoudboekje’ van de gemeente

In de Programmabegroting 2023 en de meerjarenraming 2024-2026 zijn de financiële gevolgen van het bestaande beleid en de nieuwe plannen doorgerekend. Hierin staat ook hoeveel geld het college de volgende jaren verwacht te ontvangen en uit te geven. De belangrijkste inkomsten en uitgaven voor 2023 vindt u in de infographic.…

Geerling: uitgifte grond in erfpacht

Met ingang van 1 januari 2023 wordt een stuk grond van de gemeente Stede Broec aan de Geerling in Grootebroek in erfpacht uitgegeven. Het gaat om geliberaliseerde verpachting van een perceel cultuurgrond met daarop een tuindersschuur, kweekkas en verharding aan de Geerling 41 in Grootebroek. Het geheel is 3.20.60 ha.…

Bedrijfsbezoeken op Dag van de ondernemer

Vrijdag 18 november was de Dag van de Ondernemer. Dit is een dag waarop we het ondernemerschap vieren en ondernemers bedanken voor hun durf en doorzettingsvermogen. Wij zijn trots op de ondernemers in de gemeente. Het college van burgemeester en wethouders heeft een aantal bedrijven bezocht om hen op deze dag in het zonnetje te zetten.

Verklaring burgemeester Wortelboer naar aanleiding van bedreiging Het Vierspan

Vandaag heeft opnieuw een bedreiging plaatsgevonden op het schoolplein van Het Vierspan, vestiging De Woud. Het is verschrikkelijk dat dit weer gebeurd is. Dit heeft een enorme impact op de kinderen, ouders en leerkrachten. Laat ik klip en klaar zijn: de school moet een veilige en vertrouwde plek zijn voor…

Koninklijke onderscheiding voor de heer Hoffer

Op woensdag 16 november heeft de heer Floris Hoffer de koninklijke onderscheiding lid in de Orde van Oranje-Nassau ontvangen van burgemeester Wortelboer. De heer Hoffer zet zich al jaren in voor o.a. Parochie Sint Martinus, de begraafplaats aan de Hoofdstraat en het Sint Nicolaascomité Bovenkarspel. Daarnaast doen vele mensen een…

Geslaagde plantestafette in Grootebroek

Langs het fietspad nabij de Platanenlaan in Grootebroek zijn een groot aantal nieuwe struiken en oeverplanten aangeplant. De plantactie was onderdeel van de derde GroenSpoor plantestafette.

Wijziging dienstregeling buurtbus WASE lijn 438

Per 11 december wijzigt de dienstregeling van de NS. Ook buurtbus WASE brengt een aantal wijzigingen aan om aan te sluiten bij de dienstregeling van de NS en om de toename van het aantal reizigers in de spits te kunnen bolwerken. In Enkhuizen verandert van maandag t/m donderdag de vertrektijden…

Themamiddag seniorenraad: voel je goed, eet gezond

De seniorenraad Stede Broec organiseert op donderdagmiddag 1 december een themamiddag die in het teken staat van gezondheid, voeding en gezamenlijk koken. U bent van harte welkom in de kookstudio van sociaal-cultureel centrum ’t Stadsplein in Bovenkarspel, Hoofdstraat 17

Faalangst reductietraining

Faalangstige kinderen kijken vaak door de vermeende kritische ogen van anderen naar zichzelf. We spreken van faalangst als het gaat om die angst die hoort bij een prestatie of hij volbrengen van een taak.

Opening Geldweek en inloopspreekuur geldzaken voor jongeren

Op jonge leeftijd mensen tips geven over omgaan met geld is dus belangrijk. Daarom was er gisteren een speciale middag over geld op het Martinuscollege.

Ben je bewust van jouw voorbeeldrol: Zien drinken doet drinken!

Dit is natuurlijk goed nieuws. Dit onderschatten opvoeders vaak. Je hebt namelijk meer invloed dan je denkt om te voorkomen dat jouw kind jong alcohol gaat drinken. Het voorbeeldgedrag van ouders en van andere volwassenen in de omgeving van een kind, doet ertoe. Wist je dat voor veel kinderen die volwassenen alcohol zien drinken, alcohol aantrekkelijk wordt? Probeer geen alcohol te drinken in het bijzijn van kinderen om zo de kans te verkleinen dat ze vroeg beginnen aan alcohol.

Gluren bij Duurzame Buren: bekijk de sessies terug!

Halverwege oktober vond de derde editie van Gluren bij Duurzame Buren plaats. Duurzame buren uit de regio Westfriesland openden hun deuren en jij kon digitaal binnenkijken.

Plantestafette in Grootebroek

Op vrijdagmiddag 11 november vanaf 13.00 uur zijn inwoners van Stede Broec van harte uitgenodigd voor de GroenSpoor Plantestafette, startend in bij Vonk Grootebroek, voorheen Clusius College.

Dalende hoeveelheid nieuwe pleegouders leidt tot grote zorgen in regio

Het gaat niet goed met het aantal beschikbare pleegouders. Er is al een aantal jaren sprake van een afname van het aantal nieuwe pleegouders. Tegelijkertijd is de vraag naar pleegzorg nog altijd groter dan het aanbod van beschikbare pleegouders. Daardoor neemt het tekort langzaam, maar gestaag toe.

Doe mee aan een natuurklus op de Natuurwerkdag

Kom jij ook naar de jaarlijkse Natuurwerkdag? Op zaterdag 5 november kun je kennismaken met groen vrijwilligerswerk in jouw buurt. Zo kun je in het Streekbos bij het ecoproject boompjes en struiken verwijderen, broeihopen maken, maaien en takkenril maken. Dit jaar valt de Natuurwerkdag in de Nationale Klimaatweek. Een mooie…

Groen doen op de Jongerenklimaattop Westfriesland

Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseren de Westfriese gemeenten samen met jongeren de Jongerenklimaattop Westfriesland. Wel of geen windmolens in de regio? Wel of niet een auto delen of biologischer eten? De sleutel tot een duurzame en schone toekomst ligt bij jongeren en de keuzes die zij maken. Maar waarom doen jongeren dan bijna niet mee in de discussies over duurzaamheid? Dat pakken we in Westfriesland anders aan.

Fietslessen voor senioren in het najaar en de winter met Team Sportservice

Team Sportservice organiseert voor de 2e keer dit jaar een 3-wekelijks programma met fietslessen voor senioren. Deze keer zijn de lessen ook op het najaar en de winter gericht. Oudere fietsers zijn vaak kwetsbare verkeersdeelnemers.

Dinsdag 29 november bijeenkomst voor ouders die gaan scheiden 

Op dinsdag 29 november organiseren de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland, samen met drie West-Friese gemeenten en Villa Pinedo, de stichting voor kinderen met gescheiden ouders,een bijeenkomst voor ouders die gaan scheiden.

Een waardebon voor energiebesparende producten ter waarde van 70 euro? Of een gratis energieadvies? Het kan nog!

De gemeente heeft nog waardebonnen beschikbaar waarmee je energiebesparende producten kunt kopen. Denk hierbij aan radiatorfolie, tochtstrips of LED lampen. Vraag de waardebon ter waarde van 70 euro aan via www.winstuitjewoning.nl/stedebroec

Raad behandelt Begroting 2023

De gemeenteraad van Stede Broec neemt straks een besluit om 60 miljoen euro uit te geven. Dat is het bedrag van de concept-begroting van de gemeente Stede Broec.

Bijeenkomst: zó herkent en meldt u veilig drugscriminaliteit

Dorpen en het platteland worden steeds aantrekkelijker voor drugscriminaliteit. Ook de gemeenten Stede Broec en Drechterland - met hun uitgestrekte platteland – kunnen hiermee te maken krijgen.

Expositie Anneke van der Made in gemeentehuis

Anneke van der Made exposeert nu met haar schilderijen in de hal van het gemeentehuis van Stede Broec. De expositie werd geopend door wethouder Nico Slagter. Over AnnekeAl 25 jaar een veelzijdig beeldend kunstenaar. Zij is geboren en getogen in de Wieringermeer, waar ze in 1997 is begonnen met schilderen.…

Controle hondenbelasting

Vanaf 24 oktober start de controle op de hondenbelasting. Controleurs bellen bij elke woning aan en stellen vragen over het al of niet hebben van honden.

Nieuw: ondernemersnieuws

Gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland brengen vanaf nu een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit voor ondernemers. In deze nieuwsbrief leest u alles over wat voor u als ondernemer van belang kan zijn. De eerste editie leest u hier:

Doortrappen West-Friesland: Gratis najaars fietscheck voor senioren

Fietsen in het najaar, door de prachtige herfstkleuren, we blijven nog lekker doortrappen. Maar veilig blijven fietsen is wel belangrijk, wat doe je aan je eigen veiligheid op de fiets?

Westfriese Beursvloer

Na twee jaar was de Westfriese Beursvloer weer live. En wat een succes!! Zo mooi om te zien hoe Westfriese bedrijven en maatschappelijke organisaties elkaar vinden.

Maak het inbrekers moeilijk!

Tijdens de zomervakantie zijn veel mensen op vakantie of gaan gezellig een paar dagen weg. Voor veel inbrekers is dit een geschikte mogelijkheid om in te breken. Verzekeraars zien dan ook elk jaar dat de vakantieperiode vaak voor een inbraakgolf zorgt.

Wel zo sportief, ben jij ook een ‘club van NIX’?

Inmiddels is de campagne ‘Word ook een club van NIX’ gestart. Deze campagne is bedoeld voor sportkantines om zo sporters, ouders, bezoekers en barvrijwilligers eraan te herinneren dat NIX18 belangrijk is. Als sportclub wil je daar natuurlijk graag aan bijdragen en dat willen wij belonen. Daarom hebben we een toffe actie waarmee jouw sportclub € 750 kan winnen!

Inloopbijeenkomst flexwoningen Lutjebroek

De eigenaren van het bollenbedrijf Groot-Vriend hebben in 2020 een plan ontwikkeld voor woningbouw op de locatie waar ze nu is gevestigd. Het woningbouwplan wordt momenteel in overleg met de gemeente Stede Broec verder uitgewerkt. De uitvoering van het gehele plan zal gefaseerd plaatsvinden. De eerste fase van het woningbouwplan…

Westfriese bedrijven krijgen hulp bij verduurzamen bedrijfspanden

De provincie, de Westfriese gemeenten, het Duurzaam Ondernemersloket, De Westfriese Bedrijvengroep en Omgevingsdienst NHN tekenden op 11 oktober de Greendeal bedrijventerreinen “Wij gaan voor energieneutraal”.

Stoptober: stoppen met roken biedt veel voordelen

Stoptober is samen 28 dagen niet roken in oktober. Meedoen aan Stoptober is een van de beste beslissingen die je kunt nemen. En dit is het moment!

Beleef regio Westfriesland!

‘Geniet van het IJsselmeer en Markermeer, ontdek historisch Holland en beleef de Omringdijk en de weidse polders.’ Met deze uitnodigende boodschap werd de regio Westfriesland groots op de kaart gezet tijdens de 50 Plus Beurs in de Jaarbeurs in Utrecht. Een trotse uiting van samenwerking tussen de regio en haar partners.

Is uw sloot al schoon?

Vanaf maandag 17 oktober controleren zo'n honderd schouwmeesters de sloten in het gebied van Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Gluren bij Duurzame Buren: gluur ook mee!

Gluren bij Duurzame Buren: gluur ook mee!

Energie besparen? Laat je inspireren door de buren

Thuis energie besparen en gasloos verwarmen zijn in deze tijd belangrijker dan ooit. Maar het is nog lastig om dat voor elkaar te krijgen. Hoe fijn zou het zijn om stiekem even te kijken hoe anderen dat aanpakken? Dat kan nu! Met Gluren bij Duurzame Buren van 10 t/m 18 oktober.

Agenda raads- en commissievergaderingen

Tijdens de raadscommissievergaderingen vormen de raadscommissieleden een mening over de stukken en voeren ze het debat met de andere politieke partijen en het college. De raad neemt uiteindelijk op 27 oktober een besluit over de stukken. Op 10 oktober vergadert de raadscommissie Grondgebiedzaken. Op 11 oktober vergadert de raadscommissie Samenleving.…

Steekwapens inleveren zonder strafrechtelijke gevolgen

Van 10 tot en met 14 oktober kunnen jongeren die steek-, slag- of stoot- of nepwapens in hun bezit hebben deze anoniem, boetevrij en straffeloos inleveren op speciale punten in gemeente Stede Broec en Drechterland. Wapenbezit neemt vooral onder de jeugd en jongvolwassenen de laatste jaren toe. Dat is een…

Burgemeestersontbijt in het gemeentehuis

Locoburgemeester Thijs Visser, wethouder Martien Krijger en obs 't Vierspan ontbeten vanmorgen samen in gemeentehuis van Stede Broec.

Voorkeursplan Sportlandschap bekend

Er is een voorkeursplan voor het ‘Sportlandschap Stede Broec’. Het plan is tot stand gekomen in samenspraak met inwoners van de gemeente. Tot en met 11 oktober kunt u online reageren op het plan via samen.stedebroec.nl. De gemeente ziet samen met de sportverenigingen kansen voor een nieuw sport- en recreatielandschap…

Programma Seniorenraad najaar 2022

De Seniorenraad heeft weer een uitgebreid programma samengesteld voor komend najaar!

Middenstander voorlopig één keer per maand

Helaas heeft de uitgever van de Middenstander moeten besluiten om de wekelijkse uitgave van de Middenstander voorlopig even stil te leggen en er een maandelijkse uitgave van te maken. Tekorten op de papiermarkt Door de wereldwijde tekorten op de papiermarkt is het moeilijk om aan papier te komen en is…

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

ken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden nu nog veelal opgevangen in de buurlanden, maar het is zeer voorstelbaar dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Ronald Wortelboer doet ook namens het college en de gemeenteraad daarom een oproep aan iedereen die een accommodatie heeft.

Hulp aan Oekraïne

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne en onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland inventariseren daarom vanuit positieve…