Actueel

'Stede Broec van Boven'

De Historische Vereniging 'Oud Stede Broec' organiseert een expositie van luchtfoto's uit de vorige eeuw op donderdag 25, vrijdag 26 en zaterdag 27 augustus in Winkelcentrum Streekhof. Van lintbebouwing tot stedelijke ontwikkeling van Bovenkarspel, Grootebroek en Lutjebroek van 1960 tot 2000. Een selectie van grote afbeeldingen (de meeste van 100 bij 70 cm) wordt dan ten toon gesteld op verschillende plekken door het hele winkelcentrum heen.

Fietsroutes voor senioren door West-Friesland

Houdt u van fietsen of wilt u meer in beweging komen deze zomer? Dat kan! Binnen het programma Doortrappen worden in augustus en september in West-Friesland rustige fietsroutes georganiseerd door Team Sportservice. Bent u er ook bij?

Voel jij je als een vis in het water in het zwembad?

Voel jij je als een vis in het water? Haal je veel plezier uit het geven van zwemlessen aan verschillende doelgroepen? Dan zoeken wij jou!

Meedenken over dorpshart Stede Broec

De gemeente Stede Broec werkt al jaren aan de ontwikkeling en kwaliteitsverbetering van het Streekhof en directe omgeving. Er zijn de afgelopen jaren al forse stappen gezet, bijvoorbeeld met de uitbreiding van het Streekhof. Het Streekplein is een levendig plein geworden met dienstverlening, winkels en horeca. Nu is het tijd voor de volgende fase van het project. We zijn benieuwd naar uw ideeën!

Ideeën voor sportlandschap Stede Broec 

De gemeente Stede Broec ziet samen met de sportverenigingen kansen voor een nieuw sport- en recreatielandschap aan de Wijzend-Raadhuislaan in Grootebroek. Op uitnodiging van de gemeente dachten de verenigingen mee over de ontwikkeling van het Middengebied tot een ‘sportlandschap’. Tot 5 september kunnen ook inwoners ideeën, suggesties en aandachtspunten aangeven. 

Nix nodig

Dat alcohol schadelijk is, weten we allemaal. Voor jongeren onder de 18 geldt dat nog meer. Omdat hersenen van jongeren nog volop in ontwikkeling zijn. NIX18 is dus niet voor niks. Je kind niet laten drinken onder de 18 heeft nog meer voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Daar…

Gemeentegids Stede Broec

De nieuwe gemeentegids 2022/2023 van de gemeente Stede Broec is uit. Ook dit jaar weer in de vorm van een magazine.

Doortrappen West-Friesland: Gratis fietscheck voor senioren

Hoe een Westfries moet fietsen, dat hoef je ze niet uit te leggen. Fietsen doen ze tenslotte al bijna heel hun leven. Maar ze worden ook langzaam een dagje ouder, dus vragen ze zich wel eens af hoe lang dat nog goed, veilig en plezierig gaat. Daarom is de gratis…

Inschrijving Werkplaats Digitaal Ondernemen geopend

Speciaal voor ondernemers in Noord-Holland Noord is er nu Werkplaats Digitaal Ondernemen. Een digitale en fysieke plek, waar het bedrijfsleven en het onderwijs samenwerken.

Programma Waterweken Stede Broec

Op zaterdag 30 juli 2022 pakt Stede Broec uit met een mooi programma voor de Waterweek 2022.

#NIXnodig

Waar krijg jij een kick van? Crossen door het veld of stunten op waterbaan? Of maakt het je NIX uit? wijzijnleukerzonder #zonderalcohol #zonderdrugs #crossen #NIXnodig #nix18.

Plaatsen geluidswering provinciale weg Broekerhaven

Langs de provinciale weg N307 bij Broekerhaven is afgelopen nacht de geluidswering bevestigd aan de vangrail. Deze maatregel neemt de gemeente Stede Broec om geluidsoverlast van het verkeer aan te pakken. Wethouder Thijs Visser was aanwezig bij de werkzaamheden en kreeg uitleg van de aannemer. Bewoners aan de noordkant van…

2e eenmalige energietoeslag van €500,00

Op 6 juni verscheen in het nieuws dat het kabinet een tweede bedrag wil uitkeren aan huishoudens met een minimaal inkomen om de hoge energiekosten te compenseren. Op dit moment hebben wij nog geen informatie of dit daadwerkelijk doorgaat. U kunt hiervoor daarom nog geen aanvraag indienen. Zodra wij hier…

Biodiversiteit voor leefbaarheid, ook in de bebouwde omgeving

Voor onze leefbaarheid is het belangrijk dat de biodiversiteit zo hoog mogelijk is; ook in de bebouwde omgeving. De aarde is een verzamelplaats van allemaal verschillende soorten natuur. Dit noemen we biodiversiteit. Het gaat om de verschillende soorten planten, dieren, micro-organismen en schimmels.  Groen is belangrijk voor de biodiversiteit. Het is…

Hoeveel rookmelders moet ik in mijn huis hebben?

Vanaf 1 juli 2022 is een rookmelder op iedere verdieping van uw huis verplicht. Een rookmelder gaat piepen zodra de melder in contact komen met rook. U krijgt zo een waarschuwing bij rook of brand.

Toekomstige bewoners de Bloementuin heffen glas op voortvarende bouw

Kopers van een woning in de Bloementuin in Grootebroek vierden vrijdag de bouw van hun toekomstige woningen. Nieuwbouwproject de Bloementuin is een van de eilanden in de nieuwe woonwijk Waterweide.

Leerlingenvervoer 2022-2023 aanvragen

U kunt al leerlingenvervoer voor schooljaar 2022-2023 aanvragen. Voor komend schooljaar kunt u via www.stedebroec.nl het leerlingenvervoer digitaal aanvragen.

Beëdiging nieuwe wethouders en raadsleden

Thijs Visser (ODS), Nico Slagter (CDA) en Martien Krijger (VVD) zijn gisteravond na instemming van de raad beëdigd door burgemeester Ronald Wortelboer. Ook twee nieuwe raadsleden zijn beëdigd. Jan Ettes (ODS) en Ivo Nooter (VVD) nemen de vrijgekomen zetels in.

Coalitieakkoord gemeente Stede Broec

Stede Broec heeft de primeur; de drie grootste politieke partijen hebben als eerste in Westfriesland de coalitieonderhandelingen succesvol afgerond. Open en Duidelijk Stede Broec (ODS), VVD en CDA zijn samen goed voor 14 van de 19 zetels en vormen zo een breed gedragen coalitie.

Nationale herdenking 4 mei

De jaarlijkse nationale herdenking op 4 mei vind plaats in een tent voor het gemeentehuis op De Middend. Het programma ziet er als volgt uit: Vanaf 13.30 uur bezoek militaire oorlogsgraven op begraafplaatsen in Stede Broec 19.00 – In de tent: inloop met achtergrondmuziek 19.15 – Start bijeenkomst met verschillende…

Storing openbare verlichting Grootebroek

Op dit moment ondervinden wij een openbare verlichting storing op de Sluiswachter, Overstort, Dracht en de Stetse in Grootebroek. Vaak heeft een storing aan een hele wijk te maken met problemen met het kabelnetwerk waar deze lichtmasten op aangesloten zijn. Dit kan te maken hebben met schade veroorzaakt tijdens het…

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Openbare verlichting storing Huisplaats Grootebroek

Op dit moment hebben wij last van een openbare verlichting storing op de Huisplaats in Grootebroek. Deze storing kan te maken hebben met schade veroorzaakt tijdens het plaatsen van schuttingen en graafwerkzaamheden. De netwerkbeheerder is eigenaar van dit kabelnetwerk. De netwerkbeheerder probeert zo snel mogelijk de storing te verhelpen, maar…

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Beëdiging raadsleden Stede Broec

De raadsleden van Stede Broec zijn 30 maart 2022 beëdigd.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

ken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Prinses Beatrix opent molen Ceres

Prinses Beatrix heropende vrijdag molen Ceres nadat vrijwilligers na de brand oudejaarsnacht 2019 keihard hebben gewerkt om de molen in zijn oude glorie te herstellen.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Beter oud worden in Stede Broec

Seniorenraad Stede Broec organiseert een themamiddag 'Beter oud worden in Stede Broec'.

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden nu nog veelal opgevangen in de buurlanden, maar het is zeer voorstelbaar dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Ronald Wortelboer doet ook namens het college en de gemeenteraad daarom een oproep aan iedereen die een accommodatie heeft.

Hulp aan Oekraïne

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne en onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland inventariseren daarom vanuit positieve…

Van 21 t/m 27 februari geen treinverkeer tussen Enkhuizen-Hoogkarspel

Dienstregeling aangepastIn de periode van maandag 21 t/m zondag 27 februari gaat ProRail werkzaamheden aan het spoor verrichten. De NS past de dienstregeling aan en regelt vervangend busvervoer. Reist u met de trein? Raadpleeg de reisplanner op de website van de NS en houd rekening met een vertraging van 15-30…

Deelnemende partijen gemeenteraadsverkiezingen 16 maart

Op vrijdag 4 februari 2022 is bekend geworden welke politieke partijen mee gaan doen aan de gemeenteraadsverkiezingen in Stede Broec.

Vermelding nieuwe gemeentegids

Jaarlijks maakt Akse Media uit Den Helder de gemeentegids voor Stede Broec, de laatste jaren in de vorm van een magazine.

Gemeente maakt uitbreiding camping de Gouwe Stek mogelijk

Burgemeester en wethouders van Stede Broec zijn positief over het plan voor uitbreiding van camping De Gouwe Stek in Bovenkarspel.

Werkzaamheden riolering Zuiderdijk

Op 24 januari wordt er op de Zuiderdijk in Bovenkarspel gewerkt aan het riool gedurende 1 week (zie onderstaande afbeelding, het rood gearceerde gedeelte). De verharding wordt tijdelijk weggehaald, er wordt een extra leiding aangebracht en vervolgens wordt de verharding weer hersteld. De woningen, restaurants en schepen blijven te voet…

Schoon Westfriesland organiseert 'Gelukkig Schoonjaar'

Na een eerdere samenwerking komt het collectief Schoon Westfriesland nu met hun eerste, eigen gezamenlijk zwerfafval opruimactie: Gelukkig Schoonjaar!

Bloemen voor 60-jarig echtpaar Tabak

Een mooie bos bloemen voor het 60-jarig bruidspaar Tabak. Burgemeester Wortelboer bracht hen woensdag een bezoek.

Vuurwerkverbod en verbod op carbidschieten

Opnieuw is er een landelijk vuurwerkverbod van kracht. In lijn hiermee is ook carbidschieten verboden in alle gemeenten in West-Friesland.  Wat mag wel? U mag wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1 vuurwerk). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen…

Prestatieafspraken met woningbouwcorporaties en huurdersraden ondertekend

Wethouder Nico Slagter heeft namens het college van Stede Broec op dinsdag 7 december zijn handtekening gezet onder de prestatieafspraken met woningcorporaties en huurdersraden. Voor Stede Broec betreft dit de vaststelling van de jaarschijf 2022. Meer mogelijkheden voor jongeren en startersIn Stede Broec is dit jaar de nieuwe woonvisie ‘Wonen…

Gemeente vrijdagmiddag telefonisch minder bereikbaar

De gemeente is aanstaande vrijdag 3 december vanaf 13.00 uur telefonisch minder bereikbaar.

Start project 'Welzijn op recept'

Wethouder Lydia Groot heeft het startsein gegeven voor het project ‘Welzijn op Recept’. Het project is een initiatief van de huisartsenpraktijk Kreuger, gemeente Stede Broec en Ons Stede Broec. Welzijn op Recept richt zich op inwoners die bij de huisarts aankloppen met psychosociale klachten, maar waarvoor zware hulpverlening niet de best passende oplossing is. Welzijn op Recept biedt hiervoor een uitkomst. Door eerst passende ondersteuning in de buurt in te zetten, worden mensen actiever en komen beter in hun vel te zitten.

Huis & Energie beurs in Vijfhuizen

U wilt uw huis verduurzamen.. maar waar moet u beginnen? Van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november kunt u de consumentenbeurs Huis & Energie in Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen bezoeken. Hier kunt u de meest comfortabele warmtepompen en de prachtigste zonnepanelen live ervaren in het levensgrote Duurzaam Droomhuis…

Wat de Omgevingswet betekent voor ondernemers

Misschien heeft u weleens gehoord over de Omgevingswet. Deze wet treedt volgend jaar in werking. We zijn ons er al langere tijd op aan het voorbereiden. De Omgevingswet brengt namelijk veranderingen met zich mee voor zowel gemeenten, als voor inwoners en ondernemers. Denk daarbij aan vergunningverlening. Zo komt er een nieuw Omgevingsloket en gaat participatie een grote rol spelen. Er wordt gewerkt aan een omgevingsvisie en de bestemmingsplannen worden omgezet naar een omgevingsplan.  

Groene straten gezocht

De gemeente is op zoek naar groene straten! Heeft u zelf of met uw buren de straat vergroend en bent u trots op het resultaat? Doe dan mee aan ‘Groene Straten Gezocht’. Hittestress, wateroverlast en watertekort. Het zijn allemaal gevolgen van het veranderend klimaat. Om deze gevolgen te temperen starten…

College van B&W presenteert 'bouwstenen omgevingsvisie'

Gemeente Stede Broec bereidt zich al langere tijd voor op de komst van de nieuwe Omgevingswet. Die komt steeds dichterbij en treedt komende zomer in werking. Om op tijd klaar te zijn en te voldoen aan de wettelijke eisen, komt het college van B&W met diverse voorstellen aan de gemeenteraad,…

Reminder: ondermijningstraining voor ondernemers

Samen met politie en het Openbaar Ministerie proberen de Westfriese gemeenten ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Volg de training om ondermijnende criminaliteit te herkennen.