Terug naar het overzicht

Open monumentendag:'mijn huis is jouw huis'

De Open Monumentendag in de gemeente Stede Broec vindt dit jaar op zondag 12 september plaats. Tussen 11:00 tot 16:00 bent u van harte welkom bij alle hieronder beschreven monumenten.
Alle opengestelde monumenten zijn dit jaar gratis te bezichtigen. Hoe zit het eigenlijk met de geschiedenis van dit gastvrije thema in Stede Broec?
Waar je altijd naar binnen kon lopen waren over het algemeen kerken en herbergen. Het Roode Hert is een van de weinige overgebleven oudherbergen in de gemeente.

Vereenigingsgebouw Bovenkarspel
In het Vereenigingsgebouw is veel te zien. Wist u dat dit ook een tijdje een school is geweest?
Recentelijk hebben er archeologische opgravingen plaatsgevonden aan de Zesstedenweg en aan de Hoofdstraat. Om 11:30 is er een korte presentatie over de opgraving bij voormalig herberg ‘de gekroonde zwaan’ en het eerste exemplaar van de publieksfolder Herberg “De gekroonde Zwaan” wordt uitgereikt aan wethouder Bart Nootebos en aan de bezoekers. Van de andere twee archeologische opgravingen kunt u de eerste resultaten
zien en er worden foto’s en vondsten getoond. U kunt de mooiste metaalvondsten van Jeremy Scholten,
amateurarcheoloog uit Stede Broec bewonderen. Ook is er een fototentoonstelling over typische huizen die je veel ziet in de streek. Als primeur is er een replica aanwezig van houtzaagmolen “De Eendracht” die vroeger aan de Broekerhaven heeft gestaan, gemaakt door Cees Bakker.

Molen CERES
Bij de molen kunt u de vorderingen bekijken van de restauratie na de verschrikkelijke Nieuwjaarsbrand. Kinderen kunnen zelf meel maken met een maalsteen en van het meel worden pannenkoekjes gebakken.

Zorgbrasserie “bij de molen”
Bij de Zorgbrasserie kunt u neerstrijken voor een overheerlijk kopje koffie en een gebakje.

Clubhuis Historische vereniging oud Stede Broec
Bij het clubhuis van oud Stede Broec is deze dag ook van alles te doen. In de bibliotheek op de bovenverdieping kunt u boeken raadplegen die te maken hebben met Stede Broec en West-Friesland. In de stijlkamers
hoort u hoe het er in het verleden aan toe ging. Er wordt dit jaar flink gehandwerkt. Breien, kantklossen en allerlei andere technieken handwerken worden gedemonstreerd. Kinderen kunnen punniken. De tuindersschuur is heringericht en er zijn nieuwe items toegevoegd. Doet u mee aan de prijsvraag in de historische moestuin?

De Oude Kerk
In de Oude Kerk vindt u veel informatie over de bouw van de kerk en de restauraties. (Bezichtiging en film over restauratie kerk vanaf 11:00). De toren kan ook weer beklommen worden. Om 12:00, 13:00 en 15:00.
Maximaal 10 personen per keer, minimale leeftijd is 12 jaar. Reserveer op tijd als u van het prachtige uitzicht wilt genieten! Bijzonder is de Elvis kerkdienst onder leiding van ds. Fred Omvlee van 10:00-11:00 uur. Meld u aan via aanmeldenkerkdiensten@deoudekerk.nl. Van 13:45-14:45 is er een verrassend concert van Fanfare Irene in de kerk.

St. Nic Lutjebroek “De zusterkamer van het St. Nic”
Bij het St. Nic kunt u oude foto’s en verhalen bekijken over de zusters van het St. Nic. Deze staan opgesteld in het mooie kapelletje.