Terug naar het overzicht

Opening voedselbos

Burgemeester Wortelboer en burgemeester Frank Streng (gemeente Medemblik) openden afgelopen zaterdag gezamenlijk het voedselbos van IVN aan de Haling. Zij onthulden het naambord van het voedselbos, dat bij de entree staat.

Het doel van project Voedselbos is natuureducatie en duurzaamheid. Jaarlijks bereikt IVN met hun activiteiten ca. 9000 mensen waarvan 3000 schoolkinderen die hiermee in aanraking komen met de natuur. Alle activiteiten worden gedaan door vrijwilligers/leden van IVN. Het voedselbos maakt mogelijk om nog meer mensen met de natuur in aanraking te brengen. Natuureducatie staat daarbij voorop met als motto ‘’waarnemen en beleven’’ en in dit geval ook proeven en eten uit de natuur.

Het maatschappelijk belang
Het bos is zo ingericht dat er veel ruimte is voor educatie voor (school)kinderen en volwassenen en er zullen regelmatig excursies worden gegeven onder leiding van deskundige IVN gidsen. Het wordt een plek waar mensen uit de buurt kunnen leren over biodiversiteit, hoe planten elkaar versterken en dat er veel meer eetbaar is dan men wellicht denkt. Het voedselbos heeft een regionale functie en zal permanent en rolstoel toegankelijk zijn voor publiek.

Als onderdeel van het Streekbos en met een grote variatie aan bomen, struiken en planten en levert het voedselbos een grote bijdrage aan de versterking van de biodiversiteit in de regio.

Organisatie en uitvoering

In het voedselbosproject werkt IVN samen met het Recreatieschap West-Friesland en Staatsbosbeheer. Het terrein is 1,2 ha groot.