Terug naar het overzicht

Activiteiten IVN West-Friesland in juli

IVN West-Friesland organiseert in juli verschillende educatieve activiteiten in de natuur.

13 juli: zandplanten op het Naviduct Enkhuizen

IVN-gids Marco van de Lee geeft op zaterdag 13 juli om 13.00 uur een excursie voor volwassenen bij het Naviduct op de dijk Enkhuizen-Lelystad. Rondom het Naviduct is bij de bouw veel grond aangebracht vanuit de diepte ter plaatse en uit de vaargeul Amsterdam-Lemmer. Voornamelijk zandgrond, wat heel bijzonder is in onze regio die juist uit kleigrond bestaat. Om het gebied nog mooier te maken, zijn er daarna kruiden ingezaaid aangepast aan zilte en zandige omstandigheden. Dit resulteert in een grote aanwezigheid van verschillende soorten kruiden die hier goed gedijen en op weinig andere plekken in Westfriesland voorkomen. Ondertussen zijn er ook soorten die zich spontaan hebben gevestigd.

Locatie: verzamelen bij de Waterski/wakeboard vereniging, te bereiken via de Sluisweg. 
Aanmelden: niet nodig 
Kosten: Leden IVN & KNNV €2, niet leden vanaf 13 jaar €4. Betalen kan via QR code of met gepast geld.  

21 juli: een rondje met de fluisterboot

Rondom het water van het Streekbos is veel te zien. Zoals nesten van watervogels en bijzondere planten. De IVN-gids zal u tijdens de vaartocht veel kunnen vertellen over de historie van de polder, de flora en de fauna.

Locatie: bezoekerscentrum IVN in Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21a, Bovenkarspel.
Tijdstip: de boot vertrekt om 13.30 en om 15.00 uur.
Aanmelden: niet nodig.
Kosten: € 5 per persoon, te voldoen bij de gastvrouw in het Bezoekerscentrum. Kinderen t/m 12 jaar varen gratis mee.

28 juli: vlinders en libellen spotten

Zondag 28 juli geeft Hans Verhoeven, natuurgids bij het IVN, een speciale vlinder- en libellenrondleiding door het Streekbos. Vanaf 14:00 uur laat hij zijn geoefende ogen over het landschap glijden, langs bloemen, struiken, rietpluimen en het wateroppervlak. Waar leven deze fleurige fladderaars, hóé leven ze en hoe zorgen ze voor nieuwe vlinder- en libellengeneraties? Wandel mee en leer van alles over deze fascinerende insectengroepen.

Locatie: bezoekerscentrum IVN in Streekbos Paviljoen, Veilingweg 21a, Bovenkarspel.
Tijdstip: 14.00 – 16.00 uur.  
Aanmelden: hans@ivn-westfriesland.nl (vóór 27 juli). 
Kosten: leden IVN & KNNV €2, niet leden vanaf 13 jaar €4, kinderen t/m 12 jaar zijn gratis. Betalen via een betaalverzoek is mogelijk.