Terug naar het overzicht

Bestrijding eikenprocessierups

Dit nieuwsbericht is verlopen.

De eikenprocessierups is weer in aantocht. Door het koude voorjaar later dan anders. Van ongeveer half mei t/m eind augustus kan de eikenprocessierups voor overlast zorgen. Deze ‘jeukrups’ komt voor in eikenbomen.

Na een paar vervellingen krijgen de rupsen brandharen en gaan zij nesten maken. Dat is het moment waarop aanraking met de haren jeuk kan veroorzaken.

Waar halen we nesten weg?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in woongebieden en in het groen bij scholen, speelplaatsen en sportcomplexen. In die gebieden controleert een gespecialiseerd bedrijf de eiken en haalt de rupsennesten weg.

Eikenbomen met rupsen in de noordelijke- en zuidelijke groenstrook worden afgezet met een rood/wit lint om te waarschuwen. Het is verstandig om afstand te houden en de rupsen niet te storen.

Eikenprocessierups op eigen terrein

Heeft u in uw eigen tuin eikenprocessierupsen? Ga dan niet zelf de rupsen bestrijden, maar huur een deskundig bedrijf in of vraag advies bij de gemeente.

Natuurlijke vijand

Het weghalen van rupsennesten is een oplossing om de overlast van de rups te bestrijden. Een andere oplossing is het vergroten van de biodiversiteit zodat er veel natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aanwezig zijn, zoals sluipwespen, bijen en koolmezen.

Wij proberen de natuurlijke vijanden aan te trekken door op sommige plekken minder (vaak) of helemaal niet te maaien. Daarnaast zaaien we op een paar plekken verschillende soorten bloemen en planten.

Melding maken

Ziet u eikenprocessierupsen in de openbare ruimte? Meld dit bij de gemeente via onze website of de fixi-app. Ook kunt u bellen naar (0228) 510 111. Op plekken waar veel mensen komen, zullen wij de rupsennesten verwijderen.