Terug naar het overzicht

College op bezoek bij CNB

Vrijdag 17 november op de Dag van de Ondernemer ging het College van Burgemeester en Wethouders op bezoek bij CNB Koelen en prepareren aan de Veilingweg 1 in Bovenkarspel. De Dag van de Ondernemer is een initiatief van MKB-Nederland sinds 2016. Heel Nederland laat op deze dag op grote schaal weten hoe belangrijk ondernemers zijn en worden ondernemers in het zonnetje gezet. Dit keer zetten we CNB in het zonnetje.

Coöperatie

Na een hartelijke ontvangst vertellen Jos Duin, Leo van Leeuwen en Andre Raven over CNB. CNB is een coöperatie die meer dan 100 jaar bestaat en is specialist in bemiddelen, koelen, prepareren en conditioneren van bloembollen. CNB heeft twee locaties, het hoofdkantoor is gevestigd in Lisse waar vooral de bemiddeling voor handel in bloembollen, knollen en de makelaardij in de bloembollensector plaatsvindt. In de vestiging in Bovenkarspel worden vooral tulpen- en leliebollen geprepareerd en gekoeld bewaard in achttien hallen (13 hectare).

Het bedrijf heeft ca. 100 personeelsleden waarvan 23 werkzaam in Bovenkarspel. Bij CNB worden diverse bewaarmethoden gebruikt om bollen te koelen zoals de ULO bewaarmethode – de bloembollen worden in gasdichte cellen bewaard in een speciale receptuur van een uiterst lage hoeveelheid zuurstof en CO2. Met deze methode blijven de bollen vitaler. Met de UltraMist® techniek kunnen er 10 tot 30% meer leliebollen bewaard worden in een kist waardoor minder transport, verpakkingsmateriaal en opslagruimte nodig is.

Energietransitie

Tijdens het bezoek zijn een aantal thema’s ter sprake gekomen. CNB wil graag bijdragen aan de energietransitie waar dit mogelijk is met het oog op klimaat en milieu. Op het dak zijn zonnepanelen geplaatst. Andere mogelijkheden zoals gasloos worden momenteel onderzocht. Ook bouwkundig is er het laatste jaar veel gebeurd. De brandpreventie voor het koelen en prepareren is verbeterd.

Het installeren van de nieuwe brandmeldinstallatie heeft ruim een jaar geduurd en vormde daarmee een behoorlijke investering. Ook staat een herinrichting van de kantoorruimten en de kantine op de agenda. Met een rondleiding door de hallen sluiten we het bezoek af. Hartelijk dank Jos, Leo en Andre!