Terug naar het overzicht

De Overhaal in Broekerhaven gaat dicht

De Overhaal bij de Broekerhaven in Bovenkarspel gaat dicht. De monumentale botenlift heeft een technisch defect waardoor deze niet meer veilig is voor het overhalen van bootjes.

Slijtage van de rem

Uit een onderhoudstest blijkt dat er slijtage is van de rem van de botenlift. Dit kan gevolgen hebben voor de veiligheid van de Overhaal. De gemeente Stede Broec heeft daarom besloten de Overhaal nu te sluiten. Voorlopig is het niet meer mogelijk bootjes vanuit de sloten over te zetten naar het Markermeer. Wel blijft het pad naast de lift open voor voetgangers en fietsers. Wanneer de Overhaal weer opengaat is niet bekend.

De gemeente gaat onderzoeken wat er nodig is om de rem te repareren of te vervangen en hoeveel dat kost. Ook onderzoekt de gemeente de toestand van de totale technische installatie van de Overhaal.

Restauratie in 1993

De Overhaal uit 1923 is in na een lange periode van stilstand in 1993 helemaal gerestaureerd. De Overhaal werd in 1990 een rijksmonument waardoor er geld kwam voor de restauratie. Na de restauratie was het weer mogelijk bootjes over te halen van laag naar hoger gelegen water.

Sindsdien wordt de botenlift steeds vaker gebruikt voor de recreatievaart. Het beheer van de Overhaal ligt bij de Historische Vereniging Oud Stede Broec. Vrijwilligers van de vereniging zorgen voor het bedienen van de Overhaal.