Terug naar het overzicht

De Overhaal in Broekerhaven kan weer open

Vlak voor de drukte in het vaarseizoen kan de Overhaal bij de Broekerhaven in Bovenkarspel weer open. De versleten rem van de monumentale botenlift wordt gerepareerd zodat het overhalen van bootjes vanaf half juni weer mogelijk is.

Reparatie rem botenlift

Uit een onderhoudstest begin dit jaar bleek dat door slijtage van de rem de botenlift niet meer veilig was. De afgelopen jaren was al extra onderhoud uitgevoerd om geluidsoverlast door de piepende rem te verminderen. De gemeente besloot daarom na de onderhoudstest de Overhaal voorlopig te sluiten

Na sluiting van de Overhaal onderzochten we wat nodig is om de rem te repareren of te vervangen en wat dat gaat kosten. Uit een eerste verkenning door een adviesbureau bleek dit een flinke kostenpost te zijn van rond de € 30.000. Daarom hebben we gekeken of reparatie mogelijk is voor minder kosten. Er is nu een deskundig bedrijf gevonden die de rem gaat vervangen voor ongeveer € 6.500.

Overhaal 14 juni weer open

Het bedrijf dat de rem vervangt start begin volgende week met de werkzaamheden. We verwachten dat de Overhaal op 14 juni weer open is. Dan kunnen de bootjes weer worden overgezet vanuit de sloten naar het Markermeer.

Onderzoek technische installatie

Wel blijft de toestand van de totale technische installatie van de Overhaal een aandachtspunt. Daarom onderzoekt de gemeente wat nodig is om de botenlift veilig in bedrijf te kunnen houden,  wat dat gaat kosten en of er subsidies en andere inkomsten mogelijk zijn. Zowel voor de machinisten van de Overhaal als voor de bootjes staat veiligheid voorop. Ook is belangrijk dat het bedienen en gebruiken van de lift gemakkelijk en gebruiksvriendelijk kan worden uitgevoerd. Nu kijken we wat technische en financieel haalbaar is. Daarna besluit de gemeente wat de vervolgstap zal zijn.

Vaarseizoen Overhaal

De Overhaal wordt gebruikt voor de recreatievaart van 15 april tot 15 oktober. De bestuurders van de bootjes en schuiten betalen voor het overzetten een kleine bijdrage. Het beheer van de Overhaal ligt bij de Historische Vereniging Oud Stede Broec. Vrijwilligers van de vereniging zorgen voor het bedienen van de Overhaal.