Terug naar het overzicht

Herdenking legionellaramp

Het is dit jaar 25 jaar geleden sinds de legionella uitbraak tijdens de Westfriese Flora in Bovenkarspel. Bij deze ramp overleden in korte tijd 32 personen aan de veteranenziekte, meer dan 200 mensen werden ernstig ziek. Burgemeester Wortelboer legt op dinsdag 12 maart een krans bij het legionellamonument aan de Spoorsingel in Bovenkarspel. De herdenking start om 15.00 uur. Iedereen die wil is van harte welkom om bij de herdenking aanwezig te zijn.

Toename legionella

Het aantal legionella besmettingen en -uitbraken blijven ieder jaar toenemen. Ondanks de aangescherpte wet- en regelgeving na de ramp in Bovenkarspel. Per jaar raken honderden mensen besmet met legionella. Mensen kunnen hier ernstig ziek van worden, ongeveer 2-10% van de patiënten met een legionellaontsteking overlijden. Stichting Veteranenziekte luidt daarom de noodklok. In het jubileumjaar van de stichting stuurt zij aan op meer bewustwording en transparantie van de Nederlandse gezondheidszorg. Wat volgens de stichting al zou helpen is in elk ziekenhuis een folder op de longafdeling en sneller testen op legionella.
Kijk voor meer informatie over de stichting en over legionella op de website van Stichting Veteranenziekte.

De Westfriese Flora

De Westfriese Flora in Bovenkarspel was jarenlang de grootste overdekte bolbloemententoonstelling ter wereld en trok in de hoogtijdagen jaarlijks 100.000 bezoekers. De tentoonstelling werd voor het eerst gehouden in 1933. Kennisuitwisseling tussen de kwekers en prijzen voor de beste bloemen stonden centraal maar er was ook stamboekvee, een huishoudbeurs, modeshows en muziekoptredens. Speciaal voor de Westfriese Flora werd in 1977 treinstation Bovenkarspel Flora geopend

De gemeente Bovenkarspel en later de gemeente Stede Broec was erg betrokken bij de Flora. Er werden veel gasten ontvangen, waaronder buitenlandse delegaties uit bijvoorbeeld China, leden van het Koninklijk Huis en Bekende Nederlanders naar wie een tulp werd vernoemd.

De legionellaramp had heel veel impact op de gemeenschap van Stede Broec. De ramp en de lange nasleep luidde het einde in van de jaarlijkse Westfriese Flora in Bovenkarspel.