Terug naar het overzicht

Nieuw onderkomen voor agressieve ganzen

De Kruisgang in Grootebroek is al enige tijd de woonplaats van twee loslopende ganzen zonder eigenaar. Helaas vertonen de ganzen vaak territoriaal en agressief gedrag naar omwonenden, wandelaars en hun huisdieren. De gemeente Stede Broec heeft daar klachten over ontvangen. Daarom is besloten om de ganzen te verplaatsen naar een veilig onderkomen. Een gespecialiseerd diervriendelijk bedrijf zal de dieren vangen en overbrengen naar Stichting Akka’s Ganzenparadijs.

Overlast

De ganzen zijn een aantal jaar geleden door de toenmalige eigenaar losgelaten. Maar deze ganzen horen eigenlijk niet thuis in de vrije natuur. Omwonenden en wandelaars ervaren overlast door de ganzen. Ze gedragen zich vaak agressief. In de loop der tijd is de overlast toegenomen. Ganzen zijn territoriale vogels. Als je het terrein van de gans op loopt zal de vogel je achtervolgen en soms zelfs aanvallen. Als een gans zich agressief gedraagt, loop dan rustig weg. In een woonwijk is dat helaas niet altijd mogelijk. Dat zorgt voor onrust bij mens en dier.

Veilig onderkomen

Vanwege de openbare orde en veiligheid en het welzijn van de ganzen heeft de burgemeester van Stede Broec besloten de ganzen op een diervriendelijke wijze te laten verwijderen. Hofganzen Ganzenbescherming Nederland zal de ganzen halverwege februari vangen. Daarna krijgen de ganzen een veilig onderkomen bij stichting Akka’s Ganzenparadijs. Daar kunnen de ganzen in alle rust in een ganzenpopulatie veilig verder leven.

Wilt u weten waar de dieren heen gaan? Kijk dan op www.ganzenparadijs.nl.