Terug naar het overzicht

Vaarseizoen is weer geopend

Varen is in de lente en zomer één van de meest populaire vrijetijdsbestedingen van inwoners en bezoekers van onze gemeente. Het vaarseizoen is inmiddels weer geopend. Veel mensen genieten van een vaartochtje door de sloten.

Op de vaarkaart van het Recreatieschap kunt u het vaarroutenetwerk van Westfriesland-Oost en Westfriesland-West.

Historische vaarkaart

Ook kunt u de historische vaarkaart downloaden. De historische vaarkaart toont de vaarroute tussen Stede Broec en Enkhuizen en vertelt het verhaal van de historische vaarwegen en de sporen die deze hebben nagelaten in het huidige landschap.

Hard varen

Denk tijdens het varen om elkaar, de waterdieren en de walkanten, zo houden we het varen voor iedereen leuk! Te hard varen hoort hier niet bij. Helaas zijn er (veelal jongere) bestuurders die te hard varen en hiermee de walkanten beschadigen en de rust van waterdieren, andere recreanten en omwonenden van de sloten verstoren.

Regels op het water

Lees wat de regels zijn op het water:

Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur. Je boot mag maximaal 7 meter lang zijn.

Vaarbewijs

Als je boot langer is dan 15 meter, of als het een snelle motorboot is, dan heb je een vaarbewijs nodig. Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer.

(www.politie.nl)