Identiteitskaart aanvragen

Het aanvragen en ophalen van een identiteitskaart (ID-kaart) doet u zelf. Dit geldt ook voor kinderen. U doet dit bij de gemeente waar u staat ingeschreven. U maakt hiervoor een afspraak.

Controleer tijdig de datum op uw identiteitsbewijs. U kunt de komende tijd te maken krijgen met langere wachttijden voor het verlengen of het aanvragen van een nieuw document. Maak daarom ruim op tijd een afspraak bij de gemeente. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid

Verschil paspoort en ID-kaart

De verschillen tussen een Nederlands paspoort en een Nederlandse ID-kaart zijn:

 • de Nederlandse ID-kaart is als reisdocument geldig binnen de EU-landen, de EER , Monaco, San Marino, Turkije en Zwitserland. Met een paspoort kunt u wereldwijd reizen
 • voor het aanvragen van een ID-kaart is toestemming van ouders of gezaghouders nodig tot 12 jaar. Voor het aanvragen van een paspoort is tot 18 jaar toestemming van de ouders of gezaghouders nodig
 • een ID-kaart is een pasje zo groot als een bankpasje. Een paspoort is een boekje
 • een ID-kaart is iets goedkoper dan een paspoort

Bij een spoedaanvraag

Heeft u spoed, maar is er op korte termijn geen plek voor een afspraak? Neem dan telefonisch contact op via 140228 of (0228) 510 111

Inlogfunctie Identiteitskaart

Let op: uw nieuwe identiteitskaart heeft een extra functie. U kunt ermee inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of uw pensioenfonds. Na het ophalen van uw identiteitskaart ontvangt u daarom binnen 5 werkdagen een brief van DigiD. Daarmee kunt u die inlogfunctie activeren. Kijk voor meer informatie op de website van DigiD.

 • Identiteitskaart vanaf 18 jaar € 75,80
 • Identiteitskaart tot 18 jaar: € 40,90
 • Spoed: het bedrag van de aangevraagde identiteitskaart of paspoort € 57,05 extra
 • alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag
 • ben je onder de 12 jaar: dan kom jezelf met één van je ouders (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • de geldige identiteitsbewijzen van je vader en je moeder (of iemand anders die het gezag over jou heeft)
 • bij aanvraag identiteitskaart tot 12 jaar of aanvraag paspoort tot 18 jaar: een ingevulde
  Verklaring van geen bezwaar afgifte reisdocument Stede Broec met daarop de handtekening van je vader en je moeder (of van degene die het gezag over je heeft)
 •  

Wij versturen uw aanvraag naar het bedrijf dat paspoorten en identiteitskaarten maakt. 

Het kost 5 werkdagen om uw identiteitskaart te maken.

Let op: Vergeet niet een afspraak te maken en alle paspoorten en identiteitskaarten die u hebt mee te nemen, ook als ze zijn verlopen (en nog niet ongeldig gemaakt zijn).

 • u kunt dit online melden via het formulier vermissing rijbewijs of reisdocument met DigiD in, of u komt langs bij de gemeente. Wij verwerken in de administratie dat uw paspoort/identiteitskaart vermist is.
 • u vraagt direct een nieuw paspoort/identiteitskaart aan. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie. Vindt u uw identiteitskaart later terug, dan bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Het document staat namelijk als vermist geregistreerd. Zo voorkomen wij fraude en misbruik.
 • gevonden reisdocumenten worden bij ontvangst door de gemeente vernietigd. Dit is wettelijk verplicht. U krijgt hiervan bericht.
 • Vermoedt u fraude? Meldt dit direct persoonlijk bij de gemeente.

Bent u slachtoffer van identiteitsfraude, neem contact op met het Centraal meldpunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) via (088)-900 1000

Heeft u spoed, maar is er op korte termijn geen plek voor een afspraak? Neem dan telefonisch contact op via 140228 of (0228) 510111. Aan een spoedaanvraag zijn extra kosten verbonden.

Vraagt u de ID-kaart voor 14.00 uur aan, dan is deze meestal de volgende werkdag om 9.00 uur klaar. Bij de spoedaanvraag maakt de medewerker van de balie direct hiervoor een afspraak. Wij kunnen u niet garanderen dat het paspoort of de identiteitskaart op tijd binnen is. Wij zijn afhankelijk van de postbezorging en het bedrijf dat de documenten levert. Houd er rekening mee dat zaterdagen, zondagen en feestdagen geen werkdagen zijn. Op deze dagen krijgen wij geen paspoorten of identiteitskaarten bezorgd.

 

Ja u heeft toestemming nodig. Zorg dat als u op reis gaat je een ingevuld toestemmingsformulier reizen met minderjarige naar het buitenland bij je hebt. Hiermee toont u aan dat u toestemming hebt van de andere ouder. Reist u zonder deze toestemming? Dan kan politie en douane dat zien als onttrekking aan het ouderlijk gezag en internationale kinderontvoering.  

Ja je laat door je ouders/gezaghouders het formulier toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland invullen. Dit neem je mee op reis.

Vanaf 1 oktober 2021 bent u voor noodzakelijke reizen naar het Verenigd Koninkrijk (VK) verplicht om een geldig paspoort te laten zien. U komt Engeland, Schotland, Wales of Noord-Ierland dus niet meer binnen met een Nederlandse identiteitskaart (ID-kaart). Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid