Garantstelling of logiesverklaring

Nodigt u personen uit, die voor hun komst naar Nederland visumplichtig zijn en aan wie u logies wenst te verstrekken of wilt u zich garant stellen voor een visumplichtige vreemdeling?

Dan vult u het formulier garantverklaring (pdf, 126 kB) in en u maakt een afspraak. Het formulier download u via de IND.

U vult het formulier alvast in, maar u ondertekent het pas bij de gemeente

Meer informatie

Bij de Immigratie- en Naturalisatie Dienst (IND)  vindt u meer informatie over de voorwaarden voor een verblijf in Nederland. De IND houdt bij welke buitenlanders een visum nodig hebben voor een bezoek aan Nederland. 

Het legaliseren van de handtekening op het bewijs van garantstelling of logiesverklaring kost € 9,30

  • een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart
  • uw pinpas of contant geld. U betaalt direct bij de aanvraag
  • het ingevulde formulier garantverklaring, u ondertekent het formulier aan de balie

Dan moet u het formulier persoonlijk door u in het bijzijn van een medewerker van gemeente ondertekend worden. Handtekening van eventuele partner is hierbij niet nodig. Daarna legaliseert de medewerker uw handtekening(en). Legalisatie van een handtekening betekent dat de burgemeester verklaart dat een handtekening op een document ‘echt’ is.

Na legalisatie van het bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking, stuurt u het ondertekende formulier met eventuele bijlagen zelf naar de bezoeker die het visum moet aanvragen. De bezoeker gaat ermee naar de Nederlandse vertegenwoordiging in het eigen land om een visum aan te vragen.

Het bewijs van garantstelling en/of logiesverstrekking is maximaal 3 maanden geldig. Dit is gelijk aan de periode dat een buitenlander met een visum in Nederland mag verblijven.