Varen

varen met een bootje in het Streekbos

Bent u in het bezit van een bootje? Stede Broec heeft een buiten- en een binnenhaven, waar eigenaren van boten en bootjes graag aanleggen. Het binnenhaventje, De Kolk, wordt ook wel Broekerhaven genoemd.

  • Stede Broec heeft veel doorvaarbaar en open water
  • tal van vaartochten zijn mogelijk
  • samenwerking gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik voor de veiligheid op het water

Controle

De politie houdt toezicht op het water en je kunt een boete krijgen als je je niet aan de regels houdt. Onder meer voor het niet hebben van een geldig vaarbewijs en voor het te snel varen. Bel bij overlast van hard varende boten de politie (0900 8844).

Overhaal

In Broekerhaven staat de Overhaal, een elektrische schuitenlift die schepen vanuit het polderwater in het tweeënhalve meter hogere water van het Markermeer tilt. De Overhaal is de enige schuitenlift in Nederland en hij dateert uit 1923. Op mooie zomerdagen maken recreanten er volop gebruik van.

Voor het besturen van een open motorboot moet je minimaal 12 jaar zijn. Aan het besturen van een zeil- of roeiboot zit geen minimale leeftijd verbonden. Ben je nog onder de 16 jaar? Dan mag je boot niet sneller varen dan 13 kilometer per uur. Je boot mag maximaal 7 meter lang zijn.

Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer. Kijk voor meer informatie op de website van de politie

Als uw boot langer is dan 15 meter, of als het een snelle motorboot is, dan heeft u een vaarbewijs nodig.

Snelle motorboten

Snelle motorboten zijn alle boten die sneller kunnen varen dan 20 kilometer per uur. Dat geldt ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes, zodra de combinatie boot en motor sneller kan varen dan 20 kilometer per uur. Voor het besturen van een snelle motorboot moet je minimaal 18 jaar zijn en is een vaarbewijs verplicht. Ook moet je boot geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Wegverkeer.

Kijk voor meer informatie op de website van de politie

Richting Enkhuizen vaart u een mooi rondje door het Streekbos of verder richting Medemblik. Met het knooppuntensysteem van het Vaarroutenetwerk Westfriesland maakt u de tocht eventueel langer. Dit vaarroutenetwerk wordt steeds verder uitgebreid en een app is in ontwikkeling.

Download de kaart van het vaarroutenetwerk bij het Recreatieschap Westfriesland of haal hem op het gemeentehuis.