Varen

varen met een bootje in het Streekbos

Voor watersporters en schaatsers zijn er volop mogelijkheden in het stelsel van oude en nieuwe sloten, zowel in het buitengebied van Stede Broec als in de bebouwde kom. De kust van het Markermeer (het deel van het IJsselmeer ten zuiden van de dijk Enkhuizen-Lelystad) biedt ruimte voor allerlei vormen van recreatie.

Varen


Bent u in het bezit van een bootje? Stede Broec heeft een buiten- en een binnenhaven, waar eigenaren van boten en bootjes graag aanleggen. Het binnenhaventje, De Kolk, wordt ook wel Broekerhaven genoemd.

  • Stede Broec heeft veel doorvaarbaar en open water
  • tal van vaartochten zijn mogelijk
  • samenwerking gemeente Stede Broec, Enkhuizen en Medemblik voor de veiligheid op het water

Richting Enkhuizen vaart u een mooi rondje door het Streekbos of verder richting Medemblik. Met het knooppuntensysteem van het Vaarroutenetwerk Westfriesland maakt u de tocht eventueel langer. Dit vaarroutenetwerk wordt steeds verder uitgebreid en een app is in ontwikkeling. Download de kaart van het vaarroutenetwerk bij het Recreatieschap Westfriesland of haal hem op het gemeentehuis.

Overhaal


In Broekerhaven staat de Overhaal, een elektrische schuitenlift die schepen vanuit het polderwater in het tweeënhalve meter hogere water van het Markermeer tilt. De Overhaal is de enige schuitenlift in Nederland en hij dateert uit 1923. Op mooie zomerdagen maken recreanten er volop gebruik van.