Overlast en bestrijding van ongedierte

Ongedierte kan voor overlast zorgen en ziekten overdragen. Het knaaggedrag van ratten en muizen aan leidingen en kabels kan gevaarlijke situaties veroorzaken zoals kortsluiting en brand.

Het bestrijden van ongedierte in de openbare ruimte is géén officiële taak van de gemeente. Alleen als de volksgezondheid in gevaar dreigt te komen bestrijden we de overlast. Denk bijvoorbeeld aan een ongedierteplaag die zó ernstig is dat een hele buurt of wijk risico loopt op ziekten.

De gemeente werkt samen met HVC Plaagdierbestrijding voor ongediertebestrijding.

Last van:

 • wespennesten
 • ratten
 • muizen
 • ander ongedierte

Kijk op de website van HVC voor meer informatie of bel: 0800-0700 (maandag t/m vrijdag tussen 8.00 en 17.00 uur)

Overlast van andere dierlijke plagen?

Bekijk de website van Omgevingsdienst Noord-Holland Noord (ODNHN) voor meer informatie. Bijvoorbeeld bij overlast van vogels.

Ratten knagen door plastic, metaal, hout en beton op zoek naar voedsel. Daardoor kunnen ze behoorlijk veel overlast veroorzaken. Ratten kunnen ook dragers zijn van virussen en bacteriën (ziekte van Weil en paratyfus). Ratten zijn daardoor een gezondheidsrisico voor mensen en huisdieren.

Wat kunt u doen?

U kunt helpen om het aantal ratten in woongebieden terug te dringen:

 • laat geen voedsel buiten uw woning liggen, zoals voer voor huisdieren, kippen e.d.
 • voer geen brood aan de vogels/eenden. Ratten worden door het voedsel aangetrokken
 • gooi geen eten of etensresten op straat of over het balkon. Met etensresten kunt u wellicht nog een maaltijd koken of gooi het bij het GFT-afval
 • zet geen afval los naast de (ondergrondse) afvalcontainer
 • laat sowieso geen afval slingeren op straat
 • repareer of vervang kapotte rioolbuizen, regenpijpen, ventilatieroosters en tegels

Voor de veiligheid van het watersysteem en daarmee ook de veiligheid van dijken, bestrijden de waterschappen muskus- en beverratten. Meer informatie vindt u op de website van Muskusrattenbestrijding in Nederland.

De gemeente bestrijdt geen bijen. Bijen zijn een kwetsbare en beschermde diersoort. Soms verwarren mensen bijen en wespen met elkaar. Bij overlast gaat het meestal om wespen. Deze zijn agressiever dan bijen. Voor het melden van bijenzwermen en bijennesten neemt u contact op met één van de imkers via de website van Bijenzwerm.nl. HVC bestrijdt alleen wespen als deze in de buurt zitten van publieke voorzieningen zoals:

 • scholen
 • winkels
 • wijk- en buurtcentra of wijkposten
 • bibliotheek
 • speelplaatsen
 • bus- en tramhaltes

De eikenprocessierups veroorzaakt veel overlast. Komt u ermee in aanraking, dan kan dat jeuk of irritatie aan ogen of luchtwegen het vervelende gevolg zijn. Wees dus gewaarschuwd en let extra goed op bij eikenbomen. We doen er alles aan om de rups te bestrijden, maar we kunnen niet alle aangetaste bomen direct behandelen. Bent u eigenaar van een boom met eikenprocessierupsen? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het verwijderen van de rups. Het is niet verplicht, maar we raden het wel aan. De rupsen weghalen is een lastige klus. U kunt hier het beste een specialist voor inhuren of een bedrijf dat bomen verzorgt. In de openbare ruimte zorgt de gemeente voor de bestrijding van de rupsen. 

Melding maken van eikenprocessierups

Wanneer er bladluizen in de boom zitten, kan dit erg vervelend zijn. De bladluizen scheiden een plakkerige substantie af, die onder de boom op auto’s, de stoep of straatmeubilair terecht komt. De aanwezigheid van bladluizen is weersafhankelijk. Bij mooi weer planten de luizen zich snel en zorgen daardoor mogelijk voor overlast. Bij een regenbui kunnen de luizen echter ook uit de boom spoelen. Dit vermindert de overlast. Voor het bestrijden van luizen is er geen effectieve toegelaten bestrijdingsmethode voor handen. Daarbij is de plakkerige substantie niet schadelijk en de substantie is eenvoudig te verwijderen. Om deze redenen en omdat het geen gevaar vormt voor de volksgezondheid bestrijden wij geen bladluizen.

De rups van de buxusmot komt alleen voor op de buxus. Zodra de temperatuur in het voorjaar boven de 10 graden komt, worden de rupsen actief en eten ze de buxus op. Wees er snel bij om ze te bestrijden. De buxusmot plant zich meerdere keren per jaar voort en overwintert als jonge rups. De buxusmot en rups bestrijdt de gemeente niet. Wilt u zelf wat doen tegen de buxusmot? Informatie vindt u op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Teken zijn hele kleine spinachtige beestjes die in groenvoorzieningen zitten en leven van bloed. Teken kruipen vanuit het groen op dieren en mensen en bijten zich vast in de huid. Door zich te goed te doen aan het bloed zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje ter grootte van een erwt en laten daarna los. Teken kunnen de Lyme bacterie bij zich dragen. Deze ziekte kan zonder behandeling ernstige gevolgen hebben. In eerste instantie veroorzaakt de bacterie griepachtige verschijnselen. Later kunnen ernstige problemen ontstaan zoals hartritmestoornissen, gewrichtsklachten of huidaandoeningen. De meeste mensen worden gebeten in de periode tussen maart en oktober. Op de website van het RIVM vindt u meer informatie en tips over de teek en de ziekte van Lyme. Voor verwachtingen van het aantal teken in Nederland kunt u terecht op de website van Tekenrader.nl.

Probeer ze niet zelf te vangen maar schakel hier een gespecialiseerd bedrijf voor in. Steenmarters en vleermuizen zijn beschermde dieren, maar ze kunnen ook ziektes overbrengen zoals hondsdolheid en schade veroorzaken aan isolatiematerialen. De uitwerpselen zorgen vaak voor stankoverlast.