Elektrische laadpalen

Woont of werkt u in Stede Broec en bent u in het bezit van een volledig elektrisch of een plug-in hybride auto? Heeft u niet de mogelijkheid om de auto op eigen terrein op te laden? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen.

De gemeente kan een beperkt aantal laadpalen realiseren. De gemeente heeft het projectbureau MRA-Elektrisch de opdracht gegeven om de aanvragen en het plaatsen van de laadpalen te coördineren.

Aanvragen laadpaal

Via onderstaande knop kunt u een laadpaal aanvragen. Na ontvangst van uw aanvraag neemt de gemeente zo snel mogelijk contact met u op. Gekeken wordt of er in uw buurt nog geen laadpalen zijn en of de locatie van uw voorkeur geschikt is voor het plaatsen van een laadpaal.

  • de aanvrager kan de elektrische auto niet op eigen terrein opladen
  • binnen een loopafstand van 300 meter van het opgegeven adres is er geen andere laadpaal aanwezig
  • de laadpaal is goed zichtbaar vanaf de openbare weg
  • de laadpaal mag niet onder de kruin van een boom, voor een raam van een woning of voor een voordeur staan
  • iedereen met een elektrisch voertuig mag de laadpaal gebruiken
  • met een technische check wordt gekeken of de locatie voor de laadpaal geschikt is, vooral of er binnen 100 m. een stroomkabel ligt. Als er een kabel langer dan 100 meter nodig is, zijn de kosten voor de gemeente. Dit duurt een paar weken waarna wel/niet een akkoord volgt
  • tussen de laadpaal en de stoeprand is minimaal 45 cm, achter de laadpaal is minimaal 50 cm vrij voor onderhoud van de laadpaal
  • u mag geen laadpaal/laadkabel op de openbare weg plaatsen om uw auto voor de deur op te laden

De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. In verband met de openbare veiligheid is het, conform APV art. 2:10, niet toegestaan om kabels op de openbare weg (trottoir, parkeerplaats, fietspad, hoofdweg, plantsoen etc.) te plaatsen. Dit mag ook niet door een kabelmat te gebruiken.

Een openbare elektrische laadpaal kost geen geld als:

  • u geen eigen inrit heeft
  • er binnen 300 meter loopafstand van uw woning geen openbare laadpaal aanwezig is

Kijk op oplaadkaart.mrae.nl voor het meest actuele overzicht waar op dit moment laadpalen staan, binnenkort gerealiseerd worden en waar plannen voor zijn.

Nee. Kabels die vanaf een privéterrein voor een deel op de openbare stoep liggen, zijn niet toegestaan. Ook niet als u gebruik maakt van kabelgoten, laadarmen, laadmatten of andere manieren.  De (losse) bedrading vormt een gevaar voor voetgangers.