Stede Broec helpt Oekraïne

Op deze pagina informeren wij u over de ondersteuning die in onze gemeente wordt aangeboden aan Oekraïense vluchtelingen..

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland werken sinds de start van de oorlog in Oekraïne samen om de mensen die uit Oekraïne gevlucht zijn goed op te vangen. Op deze pagina beantwoorden wij vragen die u als inwoner, gastgezin of vluchteling misschien heeft. Ook geven wij een overzicht van handige websites.

Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op per e-mail via Meldpunt Oekraïne.

Veelgestelde vragen

Oekraïners die binnen de gemeente Stede Broec, Enkhuizen of Drechterland verblijven moeten zich melden bij de gemeente. Hierop volgt een afspraak voor inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit kan telefonisch via 140228. Na inschrijving ontvangt hij/zij binnen enkele weken per post een brief met daarin een burgerservicenummer (BSN). Daarna kunnen Oekraïners een DigiD aanvragen.

In Nederland worden Oekraïense vluchtelingen op verschillende locaties opgevangen. De instroom is verdeeld over de veiligheidsregio’s. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben op twee gemeentelijke opvanglocaties huisvesting in de vorm van woonunits gerealiseerd: de Immerhornpolder in Enkhuizen en op de Gouw in Hoogkarspel. Daarnaast verblijven er ook mensen uit Oekraïne in gastgezinnen. In Grootebroek vangen wij weeskinderen met hun begeleiders op.

Elke Oekraïense vluchteling die bij ons staat ingeschreven in het BRP (Basisregistratie Personen) en aan de voorwaarden die van de rijksregeling voldoet heeft recht op leefgeld. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van verschillende componenten (denk aan: gezinssamenstelling, inkomen of verblijfslocatie) en vastgesteld door de Rijksoverheid. Meer informatie hierover staat op de website van de Rijksoverheid.

Na het inschrijven binnen onze gemeente wordt een kennismakingsgesprek met onze woonbegeleider ingepland. Tijdens dit gesprek krijgt de vluchteling ook informatie over de leefgeldregeling.

Het is noodzakelijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij een lokale huisarts. De huisarts is de schakel tussen alle benodigde zorg. Onze zorgconsulent op de gemeentelijk locatie kan hier hulp bij bieden. Ook kan hij/zij informatie geven over mond- en tandzorg. Het verlenen van medische basiszorg wordt vergoed via vanuit de Regeling Medische zorg aan Ontheemden (RMO). De zorgverlener kan via deze regeling de hulp declareren.

Voor actuele informatie over coronavaccinaties kan men terecht op de website van de GGD.

Als er vanuit Oekraïne (huis-)dieren zijn meegekomen is het belangrijk dat er een afspraak met een dierenarts wordt gemaakt. Dit is om na te gaan of de dieren alle in Nederland verplichte inentingen hebben gehad. Huisdieren uit Oekraïne moeten voldoen aan de reguliere invoereisen. Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid . Deze eisen zijn er vooral vanwege de gevaarlijke ziekte hondsdolheid (rabiës).

Na het inschrijven binnen onze gemeente wordt een kennismakingsgesprek met onze zorgconsulent ingepland. Ook onderwijs voor kinderen wordt hierin besproken. Volwassenen die interesse hebben in Nederlandse taalles kunnen zich aanmelden op de website van het Taalhuis.

Oekraïners die in de gemeente Stede Broec, Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen met hun vragen telefonisch contact opnemen met de zorgconsulent via 14 0228.

Het Vrijwilligerspunt is het coördinatiepunt in de regio voor het koppelen van vrijwilligers aan mensen die een hulpvraag hebben. Heeft u een hulpvraag of wilt u hulp bieden? Kijk dan op de website van het Vrijwilligerspunt.

Op de website van de Westfriese Uitdaging kunt u terecht voor het doneren of ontvangen spullen.

Ook Vluchtelingenwerk biedt hulp aan mensen uit Oekraïne. Vluchtelingenwerk heeft hiervoor het platform RefugeeHelp opgericht. Op dit platform kunnen Oekraïense vluchtelingen ondersteuning vinden voor onder andere: juridische vragen, vertalen van brieven, verkrijgen van documenten, hulp bij gezinshereniging en ondersteuning bij het zoeken naar werk.