Actueel

Ironman 2023

Op zondag 25 juni vindt de 4e editie van IRONMAN Westfriesland plaats. IRONMAN Westfriesland is een triatlon, waarbij de deelnemers een afstand zwemmen, fietsen en hardlopen. Het zwemmen en hardlopen vindt plaats in Hoorn, het fietsparcours loopt door zeven Westfriese gemeenten.

Samen een omgevingsvisie opstellen 

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED) gaan samen aan de slag met ideeën over de toekomst van onze regio. We kijken wat we vanaf nu tot 2040 willen bereiken. En dat doen we met jullie; inwoners, verenigingen, ondernemers. Iedereen vanaf 15 jaar mag meedoen. 

Samen voor een gezonde generatie!

GGD Hollands Noorden organiseert tijdens de Week voor de Gezonde Jeugd twee gratis informatieve online bijeenkomsten.

Verjaardagskaart voor 18-jarigen, om financiële problemen te helpen voorkomen

Een DigiD aanvragen, een eigen zorgverzekering afsluiten of studiefinanciering aanvragen.Wie 18 jaar wordt moet ineens allerlei zaken zelf gaan regelen. In de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland krijgen de kersverse volwassenen een speciale verjaardagskaart die hen wijst op hun verplichtingen en verantwoordelijkheden, om zo financiële problemen te kunnen voorkomen.…

Veiligheidsthema’s voor 2023-2026 vastgesteld

Binnen de gemeente Stede Broec is veiligheid een belangrijke voorwaarde om fijn te kunnen leven, wonen, werken en recreëren. Met input van de politie, het Openbaar Ministerie, inwoners en maatschappelijke organisaties hebben we daarom een Integraal Veiligheidsplan opgesteld.

NL-alert testbericht op maandag 5 juni

Op de eerste maandag van juni en december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert testbericht uit. Maandag 5 juni 2023 wordt het volgende testbericht uitgezonden.

Reizende 1573-expositie geopend

De reizende tentoonstelling over de Opstand in 1572-1573 is afgelopen vrijdagmiddag 26 mei geopend door wethouder Thijs Visser. Een van de panelen laat zien dat de Opstand ook de toenmalige bewoners van Stede Broec raakte. Dit paneel werd door wethouder Thijs Visser onthuld. Komt u ook langs? U bent welkom…

Energietransitie: ‘Van Hoe? naar Zo’

Er moet veel extra schone energie worden opgewekt om Stede Broec – en de rest van Nederland – klimaatneutraal te maken. Maar hoe? Dat is de vraag van de energietransitie. Om antwoord te geven op deze vraag werkt gemeente Stede Broec mee aan het Noord-Hollandse platform ‘Van Hoe naar Zo’, dat op 23 mei is gelanceerd.

Online training: ondernemen en belastingen

Welke fiscale regelingen gelden voor jou als (startende) ondernemer? Volg op 12 juni deonline training Ondernemen en belastingen, gratis voor inwoners uit Westfriesland. Meerweten of direct aanmelden? Ga naar https://westfriesland.startersloket.nl/agenda/

Persoonlijk contact met adviseurs Startersloket

Heb je een vraag over het starten van je bedrijf en wil je graag persoonlijk advies? Neem tijdens contact op met de adviseurs van het Startersloket.

Gemeentehuis 2e Pinksterdag gesloten

Op tweede Pinksterdag, maandag 29 mei is het gemeentehuis gesloten. Dinsdag 30 mei staan we weer voor u klaar!

Vaarseizoen is weer geopend

Met dit mooie weer is ook het vaarseizoen weer geopend. Veel mensen genieten van een vaartochtje door de sloten. Varen in Stede Broec en omgeving is in de lente en zomer één van de meest populaire vrijetijdsbestedingen van inwoners en bezoekers.

Reizende 1573-expositie in winkelcentrum Streekhof

De reizende tentoonstelling over de Opstand in 1572-1573 komt naar Stede Broec. Vanaf vrijdagmiddag 26 mei is de tentoonstelling te zien in winkelcentrum Streekhof in Bovenkarspel. Ze wordt georganiseerd door de historische vereniging Oud Stede Broec en het Westfries Archief.

Doortrappen West-Friesland: Opfrislessen voor senioren

Vanuit het project Doortrappen worden in juni weer fietslessen georganiseerd voor senioren om het fietsen weer op te frissen.

Samen aan de slag met omgevingsvisie

Met de komst van de Omgevingswet, op 1 januari 2024, worden gemeenten verplicht een omgevingsvisie en een omgevingsplan op te stellen. De drie gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaan dit samen oppakken. We staan tenslotte voor dezelfde landelijke opgaven en werken op meerdere terreinen al samen. Samenwerken waar dat kan en maatwerk per gemeente waar dat nodig is.

Uw foto in het informatiemagazine?

In september verschijnt het nieuwe informatiemagazine over de gemeente Stede Broec. Wij zijn hiervoor op zoek naar mooie foto’s van onze gemeente. Fotografeert u graag de omgeving, natuur, evenementen of andere kermerkende dingen in Stede Broec? Lijkt het u leuk om uw foto in het magazine terug te zien? Pak…

Gemeentehuis donderdag en vrijdag gesloten

Vanwege Hemelvaartsdag is het gemeentehuis donderdag 18 mei én vrijdag 19 mei gesloten. Vanaf maandag 8.30 uur staan wij weer voor u klaar! Maakt u dan wel even een afspraak? Dat kan in de meeste gevallen gewoon online via onze website.

Ontwikkelaars starten onderzoek naar haalbaarheid woningbouw in Florapark-Westeinde

De projectontwikkelaars ZeemanVastgoed, VORM en Scholtens Projecten gaan onderzoeken of woningbouw in het plan Florapark-Westeinde haalbaar is. Met de gemeenten Enkhuizen en Stede Broec is hiervoor een intentieovereenkomst afgesloten. Het plan houdt rekening met circa 950 woningen.

Vermelding nieuwe gemeentegids

Jaarlijks maakt Akse Media uit Den Helder een informatiemagazine voor Stede Broec. Akse Media benadert hiervoor bedrijven, verenigingen en organisaties om te vragen of zij willen adverteren in de gids en de gegevens te actualiseren.  De adressen voorzien van een e-mailadres krijgen van de uitgever een e-mail ter controle van de gegevens.

Inwonersraadpleging over het landelijk gebied in Noord-Holland

Alle inwoners van Noord-Holland kunnen tot 26 mei meedenken over de toekomst van het landelijk gebied. De provincie vraagt in een online inwonersraadpleging hun mening over wat zij belangrijk vinden en hoe zij de toekomst van het landelijk gebied in Noord-Holland voor zich zien.

SED-gemeenten en JongerenAdviesRaad (JAR) geven samen een stem aan jongeren

Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland (SED) zijn eind 2022 benaderd door een actieve groep jongeren die graag als zelfstandige JongerenAdviesRaad (JAR) voor de SED-gemeenten aan de slag willen. Het doel; de stem van alle jongeren uit de drie gemeenten laten horen én laten meetellen. Om de samenwerking vorm te geven zijn samenwerkingsafspraken opgesteld.

Jongvolwassenmonitor 2023 van start!

In de leeftijdsperiode tussen 16 en 25 jaar verandert er van alles. Jongeren zoeken een plek in de maatschappij en moeten erachter komen wat wel en niet bij hen past. Om meer inzicht te krijgen in de situatie van jongeren in deze leeftijdsgroep is onderzoek nodig dat zich specifiek richt op de onderwerpen waar deze groep mee te maken heeft. Dit wordt gedaan met een online vragenlijstonderzoek: de Jongvolwassenenmonitor 2023.

Deel van uit Soedan geëvacueerde Nederlanders met gezinnen tijdelijk in Bovenkarspel

Voor een klein deel van de 160 mensen die afgelopen week uit Soedan zijn geëvacueerd, heeft het ministerie van BZK tijdelijke huisvesting gevonden op Europarcs vakantiepark Markermeer in Bovenkarspel. Het gaat om 5 gezinnen, in totaal 24 personen waarvan 11 kinderen. 

Dodenherdenking in Stede Broec

Op 4 mei stonden wij even stil en herdachten wij de oorlogsslachtoffers. Het thema van de Nationale Herdenking dit jaar was Leven met oorlog. ’s Middags legden veteranen en burgemeester Wortelboer kransen bij de oorlogsgraven op de begraafplaatsen in Lutjebroek, Grootebroek en Bovenkarspel. Vanaf 19.00 uur was iedereen welkom in…

Losse bermtegels Geerling in Bovenkarspel

Aan de Geerling in Bovenkarspel liggen kunststof bermtegels los, dit kan een gevaarlijke situatie opleveren. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst met als onderbord ‘gevaarlijke berm’. Ook staan er reflecterende schildjes langs de weg zodat het verkeer niet over de beschadigde delen van de weg kan rijden. Helaas blijkt dat deze schildjes…

Werkzaamheden Liander bij de Spoorsingel

Vanaf 8 mei tot en met 26 mei gaat Liander grote werkzaamheden uitvoeren vanaf de Spoorsingel richting de parkeerplaats bij het NS Station Bovenkarspel-Grootebroek. De parkeerplaats zal voor een groot deel afgesloten worden voor het trekken van een kabel. Ook een aantal parkeerplaatsen ter hoogte van de Action worden afgesloten.…

Maak het ze niet te makkelijk! Helpdeskfraude

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Ouderen zijn vaak het doelwit van oplichters. Daarom geven wij u graag inzicht in de verschillende methodes en geven we tips om oplichting te voorkomen. Want laten we het ze niet te makkelijk maken! Helpdeskfraude Bij…

Herdenkingen 4 mei in Stede Broec

Het thema van de Nationale Herdenking is dit jaar Leven met Oorlog. Met het jaarthema vraagt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aandacht voor de impact van oorlog op individuen, families en de samenleving. Op 4 mei vindt op verschillende plaatsen in de gemeente de traditioneleherdenkingsbijeenkomst plaats. Kranslegging begraafplaatsen…

Lintjesregen Stede Broec

Zes koninklijke onderscheidingen mocht burgemeester Wortelboer opspelden tijdens de jaarlijkse lintjesregen. Zes inwoners ontvingen deze symbolische erkenning voor persoonlijke, bijzondere verdiensten voor de samenleving. Ze werden benoemd tot Lid of Ridder in de Orde van Oranje-Naussau. Woensdagochtend, 26 april, werden de gedecoreerden door de burgemeester opgehaald in een limousine. In…

Lekker blijven wonen. Wonen met dementie, u hoeft het niet alleen te doen.

Het overkomt ongeveer een kwart van de mensen boven de tachtig jaar. De diagnose dementie. U bent van plan om er, alleen of met partner, nog een aantal mooie jaren van te maken en dan wordt opeens alles anders. Hoe zorgt u er dan voor dat u toch nog zo…

Opening nieuw duurzaam pand Florex

Van harte gefeliciteerd Florex met de opening van het nieuwe pand! Het nieuwe pand van Florex werd afgelopen donderdag geopend door burgemeester Wortelboer.

Koningspelen

De Koningspelen worden elk jaar georganiseerd op de laatste vrijdag voor Koningsdag. De spelen zijn een sportief Oranjefeest waar bijna 1,3 miljoen kinderen aan meedoen van basisscholen in Nederland. De basisscholen de Baskuul, Molenwiek, Willibrordus en Uilenburcht hebben de handen ineengeslagen om de leerlingen een fantastische sportieve Koningsdag aan te…

Overhandiging Bibliotheekblad wethouder Visser

In de nieuwe editie van het landelijke vakblad 'Bibliotheekblad' staat een prachtig artikel over de jongerenvloer in de Bibliotheek van Stede Broec als inspiratie voor bibliotheken in het hele land.

Maak het ze niet te makkelijk!

Oplichters worden steeds slimmer. Ze verzinnen steeds nieuwe manieren om mensen op te lichten. Ouderen zijn vaak het doelwit van oplichters. Daarom geven wij u graag inzicht in de verschillende methodes en geven we tips om oplichting te voorkomen. Want laten we het ze niet te makkelijk maken! Babbeltruc De…

Lekker blijven wonen. Maar dan op een andere plek?

We willen allemaal graag lekker blijven wonen. Maar wat als dat niet (meer) lukt op de plek waar u al jaren met veel plezier woont? Hoe vindt u in dat geval een (sociale) huurwoning waar u de jaren die nog komen weer minstens zo lekker woont? En die ook nog…

Aanvragen leerlingenvervoer schooljaar 2023-2024

U kunt vanaf nu leerlingenvervoer voor het schooljaar 2023-2024 aanvragen. Hier vindt u het aanvraagformulier en meer informatie:  Leerlingenvervoer Stede Broec Leerlingenvervoer aanvragen kan alleen digitaal met uw Digid. Als u voor 1 juni het leerlingenvervoer aanvraagt, dan weet u voor het einde van de zomervakantie of de gemeente leerlingenvervoer…

F.I.T Stede Broec

Gezond ouder worden willen we allemaal. Maar het is niet altijd makkelijk. Seniorenraad Stede Broec organiseert daarom samen met Team Sportservice West-Friesland, leefstijlcoach Susan Stavenuiter en C.N.T.R. GYM het project F.I.T. Dat is sporten in groepsverband onder begeleiding van een personal trainer en leefstijlcoach. Doet u ook mee? Waar en…

Lekker blijven wonen. Hoe blijft de mantelzorger in balans?

Onzichtbare verzorgers worden ze wel genoemd. De mensen die, vaak als vanzelfsprekend, zorgen voor hun partner, familielid of goede bekende. Veel mensen krijgen de hulp van hun naasten om zo lang mogelijk lekker te kunnen blijven wonen. Maar dat kan alleen zolang die naaste dat volhoudt. Vandaar dat er steeds…

Marjo Moerman-Glas tentoonstelling

Vanaf nu kunt u de schilderijen van Marjo Moerman-Glas uit Hoorn bekijken in de hal van het gemeentehuis. Marjo schildert vanaf 1991, dus ruim 30 jaar.

Vermelding nieuwe gemeentegids

Ondernemers worden regelmatig benaderd door bedrijven voor vermelding in een gids namens de gemeente Stede Broec. Let op: Alleen het informatiemagazine uitgegeven door Akse Media is de enige officiële gids die in opdracht van de gemeente wordt uitgegeven.

Brugleuning herstellen Dirk Essenlaan

Woensdag 12 april gaat aannemer De Boer & De Groot een brugleuning herstellen aan de Dirk Essenlaan. Het fietspad wordt afgesloten en fietsers worden omgeleid.

Check je hack!

Heb jij je email-adres al gecheckt? De gemeente adviseert je dat te doen! Staat je e-mail in het systeem? Dan ontvang je van de politie een mail met welke stappen je moet doorlopen. Doe mee!

Gemeente Stede Broec ontvangt medio juni Oekraïense weeskinderen

Gemeente Neder-Betuwe, Stichting Ruth, en de gemeente Stede Broec hebben afspraken gemaakt over de verhuizing van een Oekraïens weeshuis van het dorp Kesteren naar Grootebroek. De weeskinderen en huh begeleiders zijn in 2022 vanuit Oekraïne naar Nederland gevlucht vanuit Dnipro, een stad zo’n 150 km ten zuiden van Kiev.   

Vervolg opruimactie fietsen bij stations

Twee weken geleden zijn weesfietsen en fietswrakken op het NS-stations gestickerd. Het gaat om fietsen die ernstig beschadigd zijn en fietsen die meerdere maanden op dezelfde plaats staan. Deze weesfietsen en fietswrakken houden stallingsplekken bezet en geven een rommelig beeld van het station. Woensdag 5 april worden de fietsen geruimd.…

Cybersecurity: voorkomen is beter!

Cybercrime is helaas niet meer weg te denken in onze digitale werkomgeving en kan leiden tot aanzienlijke financiële en operationele schade voor ondernemers. CyberVeilig Westfriesland helpt je om dit te voorkomen.

Start aanleg glasvezel in Enkhuizen en Stede Broec

Het moment is daar: op donderdag 30 maart is symbolisch de eerste schop in de grond gegaan om de aanleg van het glasvezelnetwerk af te trappen. Naar verwachting is in Stede Broec het nieuwe glasvezelnetwerk in 2024 klaar. Enkhuizen zal in 2025 volledig zijn voorzien van glasvezel. Aanleg In Enkhuizen…

Nieuwe wetgeving per 1 april beperkt aantal koolmonoxidevergiftigingen

Om het aantal slachtoffers door koolmonoxidevergiftiging te beperken, trad op 1 april 2023 nieuwe wetgeving in werking: het wettelijk CO-stelsel. Alleen CO-vrij-gecertificeerde bedrijven mogen nu werkzaamheden uitvoeren aan een gasverbrandingsinstallatie. Een niet-gecertificeerd bedrijf inhuren of zelf klussen aan een gasverbrandingsinstallatie is nu verboden. Gecertificeerde bedrijven te vinden in register CO-vrij…

Project 'Zorgzame buurt' verhoogt onderlinge verbinding Stede Broec

De Woonschakel, Omring en de gemeente Stede Broec slaan de handen ineen voor het project ‘Zorgzame buurt’. Ze willen de sociale verbinding in de wijk vergroten en daarmee de leefbaarheid verbeteren. Het project gaat over een samenhangende én buurtgerichte aanpak. Ons Stede Broec, de vaste zorgpartner van de gemeente, voert…

Wegwerkzaamheden Hoogheemraadschap

Het Hoogheemraadschap voert de komende weken tot eind mei groot onderhoud uit aan een aantal wegen in de omgeving.

Voorlichting scholieren Martinuscollege vergroot weerbaarheid tegen ondermijning

Bureau Halt ontwikkelde in samenwerking met Noord-Holland Samen Veilig het lesprogramma ‘De kosten van snel geld verdienen’ om ondermijnende criminaliteit bespreekbaar en zichtbaar te maken. Nils Smit van bureau Halt kwam de leerlingen van Kader-3 van het Martinuscollege in Grootebroek over de gevaren vertellen.

Wethouders bezoeken Polytechniek, Agriport en Microsoft

Vorige week donderdag bezochten wethouders Win Bijman (Enkhuizen) en Nico Slagter (Stede Broec) samen met Pieter Veeter (directeur Parkmanagement Hoorn) een bedrijf buiten de eigen gemeente (Polytechniek) en een buiten de eigen regio (Microsoft in Middenmeer). Aanleiding was de Kom Binnen bij Bedrijvendagen.

Groot onderhoud fietspaden Florasingel Bovenkarspel

Op maandag 3 april uur starten we vanaf 7.00 met het groot onderhoud aan de fietspaden langs de Florsingel te Bovenkarspel.

Subsidies rijksmonumenten aanvragen kan nog!

U kunt nog subsidie aanvragen voor rijksmonumenten!

Storing openbare verlichting

Op dit moment ondervinden wij een openbare verlichting storing op de Duiker, Gemaal en de Wetering.

Wij kijken binnen bij bedrijven!

Vrijdag 24 maart bezochten wethouders Slagter en Krijger Luba Uitzendbureau en Gewoon Jij Coaching in Stede Broec tijdens de Kom Binnen Bij Bedrijvendagen.

Samen plannen maken voor het Westfriese platteland

Westfriesland wil LEADER-regio worden. LEADER is een Europees subsidieprogramma voor plattelandsontwikkeling. Om voor de nieuwe periode 2023-2027 in aanmerking te komen, moet eerst een regionaal plan worden gemaakt. Dit doen we de komende maanden samen met u: bewoners, maatschappelijke organisaties, ondernemers en overheden uit de gemeenten Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer en Stede Broec.

De week van het geld

Van 27 maart tot en met 31 maart vindt de 12e editie van de Week van het geld plaats. Sinds 2010 is deze nationale projectweek de aanjager om kinderen en jongeren te leren omgaan met geld, thuis en in de klas. Door kinderen en jongeren financieel bewust te maken, wordt…

Doe één uur lang het licht uit tijdens #EarthHour 2023

Zet ook de knop om en doe één uur lang het licht uit tijdens #EarthHour 2023! Op zaterdag 25 maart om 20.30 uur zetten wereldwijd miljoenen mensen het licht uit om aandacht te vragen voor natuurverlies en klimaatverandering. Doe mee en zet ook de knop om. Kijk op wwf.nl/earthhour.

Wip een tegel uit de tuin en help mee met het NK Tegelwippen! 

Op 21 maart klinkt het startschot voor de landelijke actie NK Tegelwippen 2023. Welke gemeente wipt de meeste tegels en maakt plaats voor groen? Dit jaar belooft spannend te worden want een aantal Westfriese gemeenten treffen elkaar in de strijd. Gemeenten Stede Broec, Enkhuizen, Drechterland, Medemblik en Hoorn komen in actie als gemeente met de meest gewipte tegels.

Doortrappen West-Friesland: Fietslessen voor senioren

Er gebeuren steeds meer ernstige ongelukken onder fietsers. Geen goed nieuws, maar Team Sportservice wil voorkomen dat oudere fietsers daardoor niet meer op de pedalen stappen. Want als je weet hoe het veiliger kan en je het vertrouwen weer hebt, kan je urenlang genieten van een rondje door de polder, langs de mooie Westfriese dorpen. Daarom start in april het programma Doortrappen met een 3-wekelijks programma met fietslessen voor senioren.

Wij kijken binnen bij bedrijven

Vrijdag gaan wethouders Slagter en Krijger langs bij een aantal bedrijven in Stede Broec tijdens de Kom Binnen bij Bedrijven Dagen. Heeft ú al gekeken welke bedrijven in de omgeving u kunt bezoeken? Dat kan nog t/m zaterdag 25 maart! Neem snel een kijkje op http://www.kbbbd.nl. Daar vindt u een…

Officiële opening Wereldwinkel

Na bijna 2 maanden hard werken is de verbouwing van de wereldwinkel Stede Broec klaar. Burgemeester Wortelboer knipte afgelopen zaterdag samen met twee vrijwilligers een lint door en daarna was de winkel officieel geopend voor het publiek. Voor de eerste 50 klanten lag een kleine attentie klaar.

Ondertekening Woondeal: Belangrijke stap om woningtekort terug te dringen

Op woensdag 15 maart 2023 vond in Purmerend de ondertekening plaats van de Woondeals die het Rijk sluit met de Metropoolregio Amsterdam (MRA), Noord-Holland Noord (NHN) en de ZUND-regio (de Flevolandse gemeenten Zeewolde, Urk, Noordoostpolder en Dronten).

Gemeentehuis vanaf 13.00 uur gesloten

Het gemeentehuis is vandaag vanaf 13.00 uur gesloten. Ook ’s avonds blijft het gemeentehuis dicht. Dit in verband met het tellen van stemmen van de verkiezingen voor Provinciale Staten en de waterschappen. Inwoners die vandaag een afspraak hebben voor bijvoorbeeld het afhalen van een rijbewijs of paspoort worden gebeld. Ook…

Plan voor toekomstig Sportlandschap Stede Broec

Verenigingen en inwoners van Stede Broec zien mogelijkheden voor een sport- en recreatielandschap Stede Broec aan de Wijzend-Raadhuislaan in Grootebroek. Na een uitgebreid participatietraject ligt er nu een masterplan voor dit gebied.

Brusjesmiddag 26 april

Heb jij een BRoer of zUS met een zorgbehoefte? Dan ben jij een Brusje. Speciaal voor jou organiseert Ons Stede Broec op 26 april 2023 een Brusjesmiddag voor kinderen van 7 - 12 jaar.

Kom compost ophalen

De lente komt er aan. Tijd om weer lekker buiten in de tuin een kop koffie te drinken en genieten van de eerste bloemen die beginnen te bloeien. Verwen uw tuin extra door de aarde te verrijken met een bijzondere grondstof: compost! Deze grondstof maakt HVC van ingeleverde gft &…

Landelijke opschoondag

Op zaterdag 19 maart is er weer een Landelijke Opschoondag. Ook binnen onze gemeente steken we de handen uit de mouwen om zwerfafval op te ruimen.

Burgemeester en wethouder klussen mee tijdens NLdoet

In heel Nederland helpen mensen tijdens NLdoet een organisatie met een klus en maken zo kennis met vrijwilligerswerk. Ook burgemeester Wortelboer en wethouder Thijs Visser staken op 10 maart hun handen uit de mouwen.

De weg vrijmaken voor waterstof in vrachtvervoer

Op dinsdag 7 maart ondertekenden de zeven Westfriese gemeenten en gemeente Hollands Kroon, de Westfriese Bedrijvengroep (WBG) en enkele grote (transport)bedrijven het convenant waterstof in zware mobiliteit van de provincie Noord-Holland. Daarmee beloven deze partijen in de regio de mogelijkheden te onderzoeken van waterstof in het vrachtverkeer. Met een waterstoftankstation…

Waterweide – nieuwe fase gestart

Op 23 februari is de verkoop van de nieuwe fase (De Veilingmeester) van Waterweide gestart. In dit deel van plan Waterweide worden 60 gasloze en energiezuinige woningen gebouwd. De gemeente Stede Broec vindt het belangrijk dat er nieuwe woningen worden gebouwd. Op ‘De Veilingmeester’ komen zowel hoek- en tussenwoningen, als…

Opruimactie fietsen bij stations in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland

De gemeente verwijdert vanaf 3 april fietsen bij het station. Het gaat om fietsen die ernstig beschadigd zijn en fietsen die meerdere maanden op dezelfde plaats staan. Deze fietsen krijgen  volgende week een sticker. Daarna heeft de eigenaar 2 weken de tijd om de fiets te verwijderen.

Nieuwe locaties stembureaus verkiezing Provinciale Staten en waterschappen

Op 15 maart 2023 is in Nederland de verkiezing voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Gelet op de nu geldende situatie, is het niet nodig om de stemlokalen in te richten volgens bepaalde maatregelen. Daarom hebben we naast de bekende ook nieuwe stemlocaties.

Startbijeenkomst LEADER-programma druk bezocht

Op 23 februari jl. vond in Wieringerwerf de startbijeenkomst van LEADER plaats. LEADER is een Europees programma voor plattelandsontwikkeling. Zo’n zestig bewoners, ondernemers en organisaties uit de Kop van Noord-Holland en de regio Westfriesland namen deel.

Verkiezing Provinciale Staten en Waterschappen

15 maart mag je stemmen voor de provinciale staten en de waterschappen. De provinciale staten en waterschappen bepalen wat er in onze gemeente gebeurt. Stem op de kandidaat van de partij die zich inzet voor wat jij belangrijk vindt.

Terugblik op (bijna) een jaar opvang van Oekraïners

Op 11 maart 2022 kwam de eerste groep van 30 Oekraïners vanuit een centraal verzamelpunt in Amsterdam naar onze gemeenten. Mede dankzij de hulp van vele bereidwillige inwoners en ondernemers lukte het om deze mensen snel een veilige plek te bieden. En daar bleef het niet bij. Op dit moment verblijven rond de 310 Oekraïense ontheemden in de gemeentelijke opvang in Enkhuizen of Hoogkarspel of bij gastgezinnen in huis.

De Geldkrant: 10 tips om geld en energie te besparen

Veel inwoners hebben of krijgen financiële moeilijkheden. Ook mensen die eerder weinig moeite hadden om rond te komen. Dit heeft meerdere redenen. Belangrijkste oorzaken zijn de hogere kosten voor energieverbruik en boodschappen. Mensen kunnen hulp zoeken bij familie, kennissen of de gemeente als ze in geldproblemen komen of als ze…

Nieuwe editie ondernemersnieuwsbrief

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland brengen een aantal keer per jaar een nieuwsbrief uit voor ondernemers. In deze nieuwsbrief leest u alles over wat voor u als ondernemer van belang kan zijn. De tweede editie leest u hier:

Voorbereiding opvanglocaties Hoogkarspel en Enkhuizen in volle gang

Het voorbereiden van noodhuisvesting voor Oekraïense vluchtelingen in Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is in volle gang. Inmiddels zijn in Hoogkarspel de eerste woonunits geplaatst. In Enkhuizen start de voorbereiding voor het inrichten van het ijsbaanterrein als opvanglocatie.

Opvanglocaties vluchtelingen Oekraïne in Lutjebroek en Hoogkarspel

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland trekken samen op in de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. Dankzij de inzet van inwoners en ondernemers zijn in korte tijd een groot aantal vluchtelingen opgevangen bij gastgezinnen, in hotels of recreatiewoningen. Ondertussen zijn we op zoek gegaan naar locaties voor semipermanente opvang. Hiervoor worden twee locaties op korte termijn ingericht met in totaal maximaal 180 woonunits.

Inloopspreekuur voor vluchtelingen en gastgezinnen

Iedere maandag en vrijdag is er een inloopspreekuur bedoeld voor Oekraïense vluchtelingen, maar ook voor de gastgezinnen.

Leefgeldregeling Oekraïense vluchtelingen gestart

Sinds vrijdag 1 april kunnen ingeschreven vluchtelingen een prepaid bankkaart aanvragen.

Bijeenkomsten met Oekraïense vluchtelingen en gastgezinnen

De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben hun handen ineengeslagen om de vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Dit doen we vooral dankzij de inzet van inwoners en ondernemers. Samen hebben we in rap tempo een groot aantal vluchtelingen opgevangen: er zijn inmiddels ruim 200 mensen die zo binnen onze gemeenten een veilig onderdak hebben gevonden.

Inschrijven van vluchtelingen

ken van diverse voorzieningen, zoals medische zorg, is het belangrijk dat vluchtelingen uit Oekraïne zich inschrijven bij de gemeente in de BRP (Basisregistratie Personen). Dit kan in het gemeentehuis van Stede Broec aan de Middend 2 in Bovenkarspel. Ook mensen die momenteel in de gemeente Enkhuizen of Drechterland verblijven, kunnen hier terecht.

Meer vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

De toestroom van vluchtelingen naar de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland gaat ook in het weekend doo

Eerste groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Informatie kan achterhaald zijn. Binnen de gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland is een eerste groep van dertig vluchtelingen opgevangen in Enkhuizen. Zij zijn eerst opgevangen in Amsterdam, waar de opvang nu overvol is. Mede dankzij de hulp…

Oproep: Opvanglocaties Oekraïense vluchtelingen gezocht

Door de inval in Oekraïne is een stroom mensen op de vlucht voor het oorlogsgeweld. Zij worden nu nog veelal opgevangen in de buurlanden, maar het is zeer voorstelbaar dat er ook een aanzienlijk aantal van hen richting Nederland komt. Burgemeester Ronald Wortelboer doet ook namens het college en de gemeenteraad daarom een oproep aan iedereen die een accommodatie heeft.

Hulp aan Oekraïne

Dit is niet het meest recente artikel over de situatie in Oekraïne. Wij voelen ons betrokken bij de vreselijke situatie in Oekraïne en onderzoeken op dit moment welke ondersteuning geboden kan worden nu Europa zich opmaakt voor de vluchtelingenstroom vanuit Oekraïne. De gemeenten Stede Broec, Enkhuizen en Drechterland inventariseren daarom vanuit positieve…