Rekenkamer SED
De gemeenten Steden Broec, Enkhuizen en Drechterland hebben een samenwerkende Rekenkamer SED (Rk SED). De Rekenkamer is onafhankelijk en onderzoekt of het beleid goed werkt, efficiënt is en volgens de regels gebeurt binnen de SED organisatie.
Ideeën voor onderzoeksonderwerpen
Voor de Rekenkamer is het contact met de gemeenteraad en inwoners erg belangrijk. Daarom is er regelmatig contact met de gemeenteraad. De Rekenkamer wil ook zichtbaar zijn voor inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden. De input van de raad, inwoners en ondernemers wordt meegenomen in de onderzoeken die worden gestart.
De Rekenkamer bepaalt zelf welke onderwerpen onderzocht worden. De gemeenteraad en inwoners kunnen ideeën aandragen. Maakt u zich zorgen over een bepaald onderwerp? Of vraagt u zich af of beleid efficiënter kan worden uitgevoerd? Neem dan contact op via de mail.
De Rekenkamer onderzoekt of het beleid binnen de SED organisatie goed werkt, efficiënt is en volgens de regels gebeurt. De rekenkamer is onafhankelijk en bepaalt zelf welke onderzoeken ze uitvoert. Voor de keuze van onderwerpen is een lijst opgenomen in het jaarplan. De lijst is samengesteld op basis van suggesties van raadsleden, leden van de rekenkamer zelf, de colleges of inwoners van de SED gemeenten. De taak en werkwijze van de Rekenkamer SED is vastgelegd in de Verordening rekenkamercommissie
In het onderzoeksprotocol staat beschreven welke stappen de Rekenkamer volgt bij een onderzoek. Hierin staan ook de selectiecriteria voor de keus van een onderzoek.
Bij het uitvoeren van de onderzoeken kan het nodig zijn persoonsgegevens te verwerken. In overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) heeft de Rk SED hiervoor een Privacyverklaring opgesteld.
Benieuwd hoe wat de Rekenkamer nog meer doet? Kijk voor meer informatie op www.rekenkamers.nl
De Rekenkamer SED bestaat uit externe leden, die niet afkomstig zijn uit de gemeentepolitiek van Stede Broec, Enkhuizen of Drechterland. De leden van de Rk zijn:
- Roelie Fokkens (voorzitter)
- Freek van Zoeren (lid en plaatsvervangend voorzitter)
- Esther Willemse (lid)
De gemeenteraad kan de Rekenkamer vragen beleid te onderzoeken en te adviseren hoe het beter kan. Er wordt onderzocht op het handelen van de gemeenteraad:
- voor de burgers oplevert wat bedoeld is (doeltreffendheid)
- met minder kosten hetzelfde op kan leveren (doelmatigheid)
- voldoet aan de wet en andere regels (rechtmatigheid)
U vindt hier de laatste twee gepubliceerde jaarplannen en – verslagen.
- Jaarverslag Rekenkamercommissie SED 2023 (pdf, 180 kb)
- Jaarverslag Rekenkamercommissie SED 2022 en jaarplan 2023 (pdf, 316 kb)
- Jaarverslag Rekenkamercommissie SED 2021 en jaarplan 2022 (pdf, 349 kb)
Bent u op zoek naar eerdere jaarplannen en -verslagen van de Rk die niet meer op deze webpagina staan? Bezoek dan het webarchief. U kunt zoeken op datum en op trefwoord.
Het is belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van de onderzoeken. De rekenkamerrapporten zijn daarom openbaar.
- Eindrapport rekenkameronderzoek energiearmoede (pdf, 13 mb)
- Aankondigingsbrief klachtenonderzoek (pdf, 175 kb)
- Bestuurlijk rapport Woonbeleid (pdf, 11 mb)
- Samenvatting rapport Doeltreffendheid digitale dienstverlening (pdf, 68 kb)
- Rapport Doeltreffendheid digitale dienstverlening (pdf, 7 mb)
- Rapport financiële situatie en prognose Jeugdzorg – Stede Broec (pdf, 3 mb)
- Rekenkamerbrief toegankelijkheid (pdf, 305 kb)
2019
Oudere publicaties
Bent u op zoek naar publicaties van de Rk die niet op deze webpagina staan? Bezoek dan het webarchief. U kunt zoeken op datum en op trefwoord.